İran’dan ABD’ye füze yanıtı: Sizde de aynı teknoloji var

Yayın tarihi: 3 Ocak 2019 Perşembe 6:27 pm - Güncelleme: 3 Ocak 2019 Perşembe 6:27 pm

Amerika Birleşik Devletleri, önümüzdeki aylarda uzaya füze gönderme planları yapan İran’a uyarı mesaji göndererek yaptırım sinyali verdi.

ABD Dışişleri Bakanı Mike Pompeo, bu füzelerin kıtalararası balistik füzelerle birebir aynı yapıda olduğunu ve bunun Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi kararlarını ihlal ettiğini savundu.

Konuya ilişkin yazılı açıklama yapan Pompeo, ‘provakatif’ olarak adlandırdıkları sürecin durdurulmaması halinde Tahran’ı daha sert ekonomik ve diplomatik yaptırım uygulamakla tehdit etti.

ABD, Almanya, Fransa ve İngiltere’nin, İran’ın bu adımını BMGK’nin 2231 sayılı kararını ihlal olarak tanımladığını belirten Pompeo, “ABD, İran rejiminin yıkıcı politikalarının uluslararası istikrarı bozmasına ve güvenlik riski oluşturmasına seyirci kalmayacaktır.” ifadelerini kullandı.

İran’dan tepki: ABD kimseye ders verecek konumda değil
İran’ın ABD’ye yanıtı gecikmedi. İran Dışişleri Bakanı Cevad Zarif, sosyal medya üzerinden Pompeo’nun iddialarını yalanlayarak füzelerin fırlatılmasının BMGK kararlarına aykırı olmadığını savundu.

 

Kendilerinin de benzer teknolojiye sahip olduğunu hatırlatan Zarif, ABD’nin bu hususta kimseye ders verecek konumda olmadığını ifade etti.

İran Savunma Bakanılığı geçtiğimiz Kasım ayında, önümüzdeki aylarda uzaya 3 uydu göndermeyi planladıklarını duyurmuştu.

İran uzay programının barışçıl olduğunu savunuyor. Bazı Batılı uzmanlarsa söz konusu programın askeri teknolojileri geliştirmek için bir paravan olabileceği görüşünde.