İran’daki protestolarda öldürülmüştü! Javad Heidari’nin kardeşi cenaze töreninde saçlarını kesti

Yayın tarihi: 26 Eylül 2022 Pazartesi 10:27 am - Güncelleme: 26 Eylül 2022 Pazartesi 10:31 am

İran’da 22 yaşındaki Mahsa Amini‘nin ahlak polisi tarafından gözaltına alınmasından birkaç gün sonra ölmesinin ardından başlayan protestolarda öldürülen 20 yaşındaki Javad Heidari’nin kardeşi cenaze töreninde saçlarını kesti.

İran’da 22 yaşındaki Mahsa Amini’nin “başörtüsü kurallarına uymadığı” gerekçesiyle gözaltına alındıktan sonra ölümü üzerine başlayan gösterilerde bir genç kadın daha polis tarafından öldürüldü. 20 yaşındaki Javad Heidari için cenaze töreni düzenlendi. Cenaze töreninde genç kadının kardeşi saçlarını kesti.

PROTESTOLAR DEVAM EDİYOR

İran’da 46 şehir ve kasabaya yayılaln protestolarda 41 kişi hayatını kaybederken, gözaltına alınan kişilerin sayısıysa bin 200’ü geçtiği bildirildi. Mahsa Amini için sokağa dökülen halk hükümet aleyhinde sloganlar attı. Kadınlar Amini’nin ölümüne tepki olarak saçlarını kesip başörtülerini yaktı. Sadece gösterilere katılanlar değil, Mahsa Amini’nin Ahlak Polisi tarafından darp edildikten sonra hastaneye kaldırıldığını duyuran kadın Gazeteci Nilufar Hamidi de tutuklandı.

İran Cumhurbaşkanı İbrahim Reisi, ülkede ölümlere yol açan protestolarda kamu güvenliğini tehdit eden göstericilerle kararlı şekilde mücadele edilmesi gerektiğini söyledi. Gösteriler ile kamu düzeninin ve güvenliğinin tehdit edilmesi arasında ayrım yapılması gerektiğini ifade eden Reisi, ölümlere yol açan olayları “kargaşa ve kötülük” olarak nitelendirdi.

Protestolarda polisin sert müdahalesi devam ederken İran hükümeti internet erişimini kısıtladı.

ELON MUSK STARLINK UYDU İNTERNETİNİ DEVREYE SOKTU

Elon Musk, ABD’nin İranlılara sunulan internet hizmetlerinin kapsamının genişletilmesine izin veren genel lisans yayımlamasının ardından uydu internet sistemi Starlink’i bu ülkede devreye soktu.

ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken’ın konuyla ilgili Twitter paylaşımına yanıt veren Musk, “Starlink’i devreye sokuyoruz.” ifadesini kullandı.

Hazine Bakanlığından yapılan açıklamada, söz konusu genel lisansın İran’da internet özgürlüğüne sağlanan desteğin artırılması amacıyla yayımlandığı bildirilmişti.

İran’da Mahsa Emini’nin “başörtüsü kurallarına uymadığı” gerekçesiyle gözaltına alındıktan sonra ölmesi üzerine başlayan gösterilerin ardından hükümetin internet erişimini kısıtladığına işaret edilen açıklamada, ABD’nin İran halkının “özgür bilgi akışına ve gerçeklere dayalı bilgilere erişimini desteklemek” için harekete geçtiği kaydedilmişti.

AB’DEN TEPKİ

AB adına açıklama yapan AB Dış İlişkiler ve Güvenlik Politikası Yüksek Temsilcisi Josep Borrell, İran güvenlik güçlerinin gösterilere müdahalesinin orantısız olduğunu, can kayıpları ve yaralılar bulunduğunu belirtti.

İnternet erişiminin kesilmesi ve mesajlaşma platformlarının engellenmesinin ifade özgürlüğünün ihlali anlamına geldiğini kaydeden Borrell, AB’nin ve AB üyesi ülkelerin protestoculara şiddet kullanılmasını, kabul edilemez ve haklı görülemez bulduğunu vurguladı.

Avrupa Birliği’nden İran’a ‘şiddeti durdurun’ çağrısı