İran meydası Salman Rüşdi’ye saldıran kişiye sahip çıktı

Yayın tarihi: 15 Ağustos 2022 Pazartesi 9:59 am - Güncelleme: 15 Ağustos 2022 Pazartesi 11:12 am

Yazar Salman Rüşdi‘nin ABD’nin New York eyaletinde uğradığı saldırıyla ilgili hakkında ölüm fetvası çıkarılan İran’da yönetim sessiz kaldı, muhafazakarlar saldırgana övgüler düzdü, reformistler ise nükleer anlaşma görüşmelerinin zarar görebileceğini ifade etti.

Şeytan Ayetleri kitabının yazarı Salman Rüşdi, 12 Ağustos’ta New York Eyaleti’nde Chautauqua Enstitüsü’ndeki bir etkinlikte konuşmacı olduğu sırada saldırıya uğradı.

Rüşdi, 1988 yılında yayınlanan “Şeytan Ayetleri” kitabı nedeniyle İslam dünyasında büyük tepki toplamış, dönemin İran lideri Ayetullah Humeyni tarafından 14 Şubat 1989’da Rüşdi hakkında “ölüm” fetvası yayınlanmıştı. Humeyni’den sonra İran liderliği makamına gelen Ali Hamaney de Rüşdi hakkındaki fetvanın “değiştirilemez” olduğunu belirtmişti.

“Şeytan Ayetleri”nin yazarı Salman Rüşdi saldırıya uğradı

NÜKLEER ANLAŞMA TARTIŞMASI

Rüşdi’nin saldırıya uğraması İran’da da büyük yankı uyandırdı.

İran’da yaklaşık bir yıl önce seçimleri kazanan Cumhurbaşkanı İbrahim Reisi nükleer anlaşma karşıtı muhafazakarların desteğiyle iş başına geldi. 2015 yılında P5+1 ülkeleriyle imzalanan nükleer anlaşmadan ABD’nin çıkması İran’da muhafazakarların elini güçlendirse de bugünlerde anlaşmanın hayata geçirilmesi için taraflar arasında görüşmeler sürüyor.

Geçtiğimiz günlerde Viyana’da düzenlenen toplantı sonrasında Batılı taraflar, nükleer anlaşmayı hayata geçirecek nihai metnin hazırlandığını duyurdu. Anlaşmada sona gelindiği belirtilen bugünlerde Rüşdi’ye yapılan saldırı, muhafazakar ve reformistler arasında tartışmalara yol açtı.

MUHAFAZAKARLAR SALDIRGANI ÖVDÜ

İran yönetimi bu konuda bir açıklama yapmazken, muhafazakarlar olaydan duydukları memnuniyeti ifade etmekten geri durmadı.

İran lideri Hamaney’e yakınlığıyla bilinen muhafazakar gazetelerden Keyhan’da, “Rüşdi, ilahi intikama uğradı. Sıra, Trump ve Pompeo’da” başlığıyla yayımlanan makalede, “New York’ta mürted ve habis Rüşdi’ye saldıran o yiğit adama aferin.” ifadelerine yer verildi.

Devrim Muhafızları Ordusu’na yakınlığıyla bilinen bir diğer muhafazakar gazete “Gaipten gelen kurşun” başlığını tercih ederken “Cam-i Cem” gazetesi de “Şeytanın gözü kör oldu” başlığını kullandı.

Hükümete ait İran gazetesi ise Rüşdi’ye yapılan saldırıyla ilgili haberinde, “Şeytanın boynu bıçağın altında” başlığını attı ve “İmam Humeyni’nin tarihi fetvasından 34 yıl sonra nihayet saldırıya uğradı.” ifadelerini kullandı.

İran’ın Batı ile nükleer müzakerelerini yürüten heyetin danışmanı Tahran Üniversitesi hocalarından Muhammed Marandi, Twitter hesabından paylaştığı mesajında, “İslam’a ve Müslümanlara karşı sonsuz nefret tohumları eken bir yazar için gözyaşı dökecek değilim. Rüşdi, postkolonyal romancı kılığına giren imparatorluğun bir piyonudur.” ifadelerine yer verdi.

Marandi, eski ABD Başkanı Donald Trump döneminde ulusal güvenlik danışmanlığı yapan John Bolton’a yönelik İran’ın suçlandığı suikast iddialarının ardından bu olayın gerçekleşmesine dikkati çekerek, “Muhtemel bir nükleer anlaşmaya yaklaştığımızda, ABD’nin Bolton’la ilgili iddiaları ve sonra bu olayın gerçekleşmesi garip değil mi?” değerlendirmesinde bulundu.

“RÜŞDİ RUMUZUYLA YENİ İRAN KARŞITLIĞI DÖNEMİ”

Reformistlere yakınlığıyla bilinen “Arman-i İmruz” gazetesi ise “Rüşdi rumuzuyla yeni İran karşıtlığı dönemi” başlığını attı.

Yine reformistlere yakınlığıyla bilinen “khabaronline” internet sitesi, “Nükleer anlaşmada sona gelinirken Rüşdi’ye terör tesadüf mü?” başlıklı bir yazı yayımladı ve reformist siyasetçi Abbas Abdi’nin Twetter paylaşımına yer verdi.

Abdi, söz konusu paylaşımında “Komplo teorisyeni değilim. Ama benim için Bolton ve Rüşdi’ye, nükleer anlaşmada sona gelindiği bir dönemde terör eylemi düzenlenmesi inanılacak bir şey değil.” ifadelerini kullandı.

Salman Ruşdi solunum cihazından çıktı