İran’da protestolar sürerken ‘İnternet’in toptan kapatıldığı ortaya çıktı

Yayın tarihi: 18 Kasım 2019 Pazartesi 5:38 pm - Güncelleme: 18 Kasım 2019 Pazartesi 5:45 pm

İran’da % 50’yi bulan akaryakıt fiyat zamlarına karşı yapılan protestolar şiddetini henüz kaybetmemişken, ilginç bir gelişme olarak internetin neredeyse ülke çapında kapatıldığı ortaya çıktı.

İran’da % 50’yi bulan akaryakıt fiyat artışlarına karşı yapılan protestolar şiddetini arttırırken, ilginç bir gelişme olarak internetin geçtiğimiz hafta sonu Cumartesi 18:45 UTC itibariyle neredeyse ülke çapında kapatıldığı anlaşıldı.

Gerçek zamanlı ağ verileri, ülke genelinde halk protestoları devam ettikçe, on iki saatlik azalma sonucunda, bağlantının normal seviyelerin sadece% 7’sine düştüğü gösteriliyor. MCI, Rightel ve IranCell de dahil olmak üzere İran’ın en büyük mobil şebeke operatörlerinin erişim gücü, protesto gösterileri yoğunlaştıkça azaldı.

 

İran’da benzine yüzde 300 zammı protesto: 1000 kişi gözaltına alındı

Ruhani’nin döneminin en önemli ağ kesintisi

İranlı yetkililerin –muhtemelen protestocuların kendi aralarındaki haberleşmesini ve medyaya düşecek haberleri engellemek amacıyla– Tahran, Şiraz, Meşhed gibi büyük şehirler de dahil olmak üzere sırayla birçok şehirde internet erişimini kesmeye başladıkları anlaşılıyor.

Twitter’da konuyla ilgili mesajlar #IranProtests hashtag’i ile sürdürülüyor. Bu kesintinin Ruhani’nin 2013’te göreve gelmesinden bu yana en önemli ağ kesintisi olduğu kaydediliyor.