İran’da eski cumhurbaşkanının kızı tutuklandı

Yayın tarihi: 11 Ekim 2022 Salı 4:56 pm - Güncelleme: 11 Ekim 2022 Salı 5:14 pm

İran’da eski Cumhurbaşkanı Rafsancani’nin kızı, kamu düzenini bozduğu gerekçesiyle tutuklandı. Son dönemde rejime karşı sert çıkışlarıyla gündeme gelen Faize Haişimi, 2017’de yaptığı bir konuşmada başörtüsünün mecburi olmasına karşı olduğunu söylemişti.

İran’da Mahsa Amini’nin ölümünün ardından başlayan protestolar ülke genelinde devam ediyor. Protestolar sırasında geçtiğimiz günlerde gözaltına alınan eski Cumhurbaşkanı Ali Ekber Haşimi Rafsancani’nin kızı Faize Haşimi, “kamu düzenini bozmak” ve “rejime karşı propaganda faaliyetler yürütmek” suçlamalarıyla geçiçi olarak tutuklandı.

İran devlet televizyonunun aktardığına göre, başkent Tahran’da basın toplantısı düzenleyen Yargı Erki Sözcüsü Mesud Setayeşi, protestolara ilişkin soruları yanıtladı. “Halkı kışkırttığı” gerekçesiyle 27 Eylül’de gözaltına alınan Haşimi’nin yargı süreciyle ilgili konuşan Setayeşi, “Şu an için bu kişi geçici tutuklama emriyle tutuklu durumda” dedi.

İran hükümeti Mahsa Amini için sokağa çıkanlara ‘terörist’ dedi

REJİME KARŞI PROPAGANDA SUÇLAMASIYLA CEZA ALMIŞTI

Haşimi’nin dosyasının savcılıkta olduğunu ve bir an önce mahkemeye sevk edileceğini belirten Setayeşi, Haşimi’nin daha önce de “rejime karşı propaganda” suçundan yargılandığı davada 15 ay hapis cezasına çarptırıldığını söyledi.

İran’da petrol işçileri Mahsa Amini için greve gitti

REJİM KARŞITI AÇIKLAMALARIYLA GÜNDEME GELİYORDU

Özellikle son yıllarda ülke yönetimine karşı sert eleştiriyle gündeme gelen Haşimi, 2017’de Zencan Üniversitesinde düzenlenen bir konferansta yaptığı konuşmada, “Başörtüsünün Şah döneminde yasaklanmasına karşı çıktığım gibi şu anda mecburi olmasına da karşıyım” ifadelerini kullanmıştı.

İran hükümetinden açıklama! “Gözaltına alınanlar serbest bırakılmayacak”

Faize Haşimi, Ocak 2021’de yaptığı konuşmada ise ABD’nin İran’a yönelik baskılarını desteklediğini açıklamış ve ülkede tepki toplamıştı. Haşimi, nisan ayındaki konuşmasında da Devrim Muhafızları Ordusu’nun ABD’nin yaptırım listesinde kalması gerektiğini savunmuştu.

İran devlet televizyonu hacklendi: Hamaney’in konuşması kesilerek öldürülen kadınlar verildi

Haşimi hakkında ayrıca, daha sonra “şaka” olduğunu iddia ettiği Hazreti Muhammed’le ilgili açıklamaları ve Tahran yönetimine yönelik yaptırımlara destek verdiği gerekçesiyle mayıs ayında savcılık soruşturma açmıştı.