İran’da cumhurbaşkanı adayları arasında münazara! Programa Türkiye tartışması damga vurdu

Yayın tarihi: 18 Haziran 2024 Salı 11:41 am - Güncelleme: 18 Haziran 2024 Salı 11:41 am

İran’da cumhurbaşkanı adaylarının canlı yayındaki münazaralarında Türkiye tartışması ön plana çıktı.

İran’da 6 cumhurbaşkanı adayının katıldığı ve devlet televizyonunda canlı yayımlanan münazaralarda Türkiye tartışması damga vurdu.

İran’da 6 cumhurbaşkanı adayının katıldığı münazaralar devlet televizyonunda canlı yayımlandı.

Reformistlerin tek adayı Mesud Pezeşkiyan ile ılımlı muhafazakar Mustafa Purmuhammedi, ekonomik sorunlarda yaptırımların ve bundan kaynaklı olarak dünya ile etkileşim eksikliğinin olumsuz etkilerini dile getirdi.

Diğer muhafazakar adaylar Said Celili, Emir Hüseyin Kadızadehaşimi ve Ali Rıza Zakani ise ekonominin dış gelişmelere bağlı olmaması gerektiğini ifade etti.

Meclis Başkanı muhafazakar aday Muhammed Bakır Kalibaf ise bu üçlüden daha itidalli görüşleri savunurken yaptırımların etkisi olduğunu, diplomasi aygıtının yaptırımların kaldırılmasına odaklanması gerektiğini söyledi.

Yarıştaki tek din adamı olan Mustafa Purmuhammedi ise yaptırımlar ve İran’ın dış politikası hakkında eleştirel yorumlarda bulunarak, “Tüm ticari ve finansal ilişkilerimiz kilitlendiğinde ekonomi nasıl çalışabilir?” sorusunu sordu.

Münazaralarda Pezeşkiyan ile Zakani arasında “Türkiye” tartışması yaşandı. Zakani, kendi görüşlerini savunmak için Türkiye’deki enflasyonu örnek vererek, “Türkiye dünya ile etkileşim kurduğu halde başarısız oldu” iddiasında bulundu.

Pezeşkiyan ise “Lütfen gidin bu kadar enflasyona rağmen orada yolları, mağazaları, ihracatı görün. Bir de İran’ın yollarına bakın. Devrimden önce Türkiye’den İran’ın yollarına gıpta ile bakılırdı. Şu anda yüzlerce kilometre yol ve yaklaşık 70-80 tünel yaptılar. Biz 4 tünel yapınca övünüyoruz. Geri kaldık” diyerek cevap verdi.

Kaynak: AA