İran’da cumhurbaşkanı adayından ‘başörtüsü’ çıkışı: Bu plan bizi karanlığa doğru çeker

Yayın tarihi: 15 Haziran 2024 Cumartesi 10:00 am - Güncelleme: 15 Haziran 2024 Cumartesi 10:00 am

İran’da cumhurbaşkanı seçiminin reformist adayı Mesud Pezeşkiyan, ülkedeki zorunlu başörtüsü uygulamasına ilişkin, “40 yıldır müdahalelerle başörtüsünü düzeltmeye çalışıyoruz fakat daha da kötüleştirmedik mi? Bu plan bizi karanlığa doğru çeker” dedi.

İran’da cumhurbaşkanı adayı Mesud Pezeşkiyan, zorunlu başörtüsü uygulamasını eleştirdi. Başkent Tahran’daki kampanya merkezlerinden birinde düzenlenen “Mesud Pezeşkiyan’ı Destekleyen Kadınlar Konferansı”nda konuşan aday, “Hayatımda oy almak için hiçbir zaman yalan söylemedim ve hiçbir zaman yanlış slogan atmadım” dedi.

“HAKKA VE ADALETE İNANIYORUM”

Pezeşkiyan, “Hakka ve adalete inanıyorum. Kadınların, mezheplerin ve etnik kökenlerin hakları benim için önemli. Kadın, erkek, Türk, Kürt, Beluci benim için fark etmez” ifadesini kullandı.

“40 YILDIR DÜZELTMEYE ÇALIŞIYORUZ FAKAT KÖTÜLEŞTİRMEDİK Mİ?”

Ülkede “Nur Planı” adı verilen ve zorunlu başörtüsü uygulamasıyla ilgili mevcut hükümetin programını eleştiren Pezeşkiyan, şunları söyledi:

“Nur Planı konusunda biz Türklerin bir sözü var. Bunun çevirisi de ‘karanlığa ışık diyorlar’ anlamına gelir. 40 yıldır müdahalelerle başörtüsünü düzeltmeye çalışıyoruz fakat daha da kötüleştirmedik mi? Bu plan bizi karanlığa doğru çeker.”

Konferansa, eski kadın Cumhurbaşkanı Yardımcıları Masume Ebtekar ve Şehindoht Mollaverdi ile eski Cumhurbaşkanı Ali Ekber Haşimi Rafsancani’nin kızı Fatma Haşimi ve çok sayıda kadın katıldı.

Kaynak: AA