İran’da Azerbaycan Büyükelçiliği’ne silahlı saldırı!

Yayın tarihi: 27 Ocak 2023 Cuma 10:16 am - Güncelleme: 27 Ocak 2023 Cuma 2:59 pm

Azerbaycan Dışişleri Bakanlığı’ndan yapılan açıklamada İran’da bulunan Azerbaycan Büyükelçiliği’ne  silahlı saldırı düzenlendiğini belirtildi. Saldırıda güvenlik şefinin hayatını kaybettiği duyuruldu. Bakanlık saldırganın yakalandığını duyurdu.

İran’ın başkenti Tahran’da Azerbaycan’ın İran Büyükelçiliği’ne bir kişi kalaşnikofla saldırdı. Büyükelçiliğin güvenlik şefi saldırıda yaşamını yitirdi.  Saldırıya müdahale eden iki güvenlik personeli de yaralandı. Azerbaycan Dışişleri Bakanlığı saldırganın yakalandığını duyurdu.

Azerbaycan Dışişleri Sözcüsü Ayhan Hacızade, Tahran Büyükelçiliğinin güvenliğinin sağlanana kadar Büyükelçiliği tahliye etme kararı alındığını belirtti.

Azerbaycan’da Düğerli köy okuluna saldırı: 1 ölü, 6 yaralı

Azerbaycan Dışişleri Bakanlığı tarafından yapılan açıklamada şu ifadelere yer verildi:

“27 Ocak 2023 tarihinde Bakü saatiyle 08:30 sıralarında Azerbaycan Cumhuriyeti’nin Tahran Büyükelçiliğine silahlı saldırı düzenlendi. Saldırgan, Kalaşnikof otomatik silahıyla koruma müdürü öldürdü. Büyükelçiliğin iki güvenlik görevlisi de saldırıyı engellerken yaralandı. Durumları iyi.

SALDIRGAN YAKALANDI

Fars Haber Ajansı’na göre,  Tahran Polis Komutanı Hüseyin Rahimi, sabah saatlerinde başkent Tahran’da meydana gelen silahlı saldırıyla ilgili bilgi verdi. Saldırganın yakalandığını aktaran Rahimi, saldırgan 2 küçük çocukla binaya girdiğini söyledi. Rahimi saldırının şahsi ve ailevi sorunlar nedeniyle düzenlediğini ileri sürdü. Rahimi, saldırganın kimliği hakkında ise bilgi vermedi.

ALİYEV: TERÖR SALDIRISINI KINIYORUM

Azerbaycan Cumhurbaşkanı İlham Aliyev, Azerbaycan’ın İran elçiliğine yapılan silahlı saldırıya ilişkin yaptığı açıklamada “Bugün Tahran’daki büyükelçiliğimize düzenlenen terör saldırısını kınıyorum. Elçiliği ve personeli korumaya çalışırken hayatını kaybeden Orhan Askerov’un ailesi ve yakınlarına derin üzüntüyle başsağlığı diliyorum. Terör saldırısının ivedilikle araştırılmasını ve teröristlerin cezalandırılmasını talep ediyoruz. Diplomatik temsilciliklere karşı terör saldırısı kabul edilemez” ifadelerini kullandı.

 

AZERBAYCAN DIŞİŞLERİ’NDEN AÇIKLAMA

Azerbaycan Dışişleri Bakanlığı, Tahran Büyükelçiliği’ne yapılan ve 1 kişinin ölümüne neden olan saldırı hakkında İran’ın, Viyana Sözleşmesi kaynaklı güvenlik sağlama görevini yerine getirmesi gerektiğini belirtti. Bakanlık, İran’da son dönemde ülkemize yönelik Azerbaycan karşıtı kampanyanın diplomatik misyonumuza yönelik bu tür saldırıları teşvik ettiği kanaatindeyiz? ifadelerini kullandı.

Azerbaycan Dışişleri Bakanlığı açıklamasında şu ifadelere yer verdi;

“Azerbaycan Cumhuriyeti’nin İran İslam Cumhuriyeti’ndeki Büyükelçiliğine yönelik hain terör saldırısını şiddetle kınıyoruz. İran tarafının, Büyükelçiliğin bulunduğu ülke olarak, Diplomatik İlişkiler Hakkında Viyana Sözleşmesi’nden doğan Büyükelçiliğin ve çalışanlarının güvenliğini sağlamakla ilgili yükümlülüğünü yerine getirmesi gerekirdi.”

“DAHA ÖNCE DE GİRİŞİMLER OLDU?”

“Daha önce de İran’daki diplomatik misyonumuzu tehdit etmeye yönelik girişimler olmuştur. Bu tür durumların önlenmesi ve diplomatik misyonlarımızın güvenliğini sağlamaya yönelik önlemler alınması için İran’la temaslarda sürekli gündeme getirilmiştir. Maalesef son kanlı terör saldırısı, bu yöndeki ısrarlı çağrılarımıza gereken hassasiyeti göstermemenin ciddi sonuçlarına işaret etmektedir.”

“TEŞVİK ETTİ?”

“İran’da son dönemde ülkemize yönelik Azerbaycan karşıtı kampanyanın diplomatik misyonumuza yönelik bu tür saldırıları teşvik ettiği kanaatindeyiz. İran tarafından söz konusu terör saldırısının faillerinin ve bu kanlı eylem emrini verenlerin bir an önce tespit edilerek en ağır şekilde cezalandırılmasını kararlılıkla talep ediyoruz.”

“ÖNLEMLER ALINACAK”

“Azerbaycan tarafı, ilgili uluslararası mekanizmaların sağladığı tüm imkanları, faillerin tespit edilmesi ve gerekli şekilde cezalandırılması için kullanacaktır. Terör saldırısı sonucu yaranmış durumda büyükelçilik çalışanları ve aile bireylerinin tahliyesi yönünde uygun önlemlerin alınması planlanmaktadır.”

TÜRKİYE’DEN KINAMA

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, paylaştığı mesajda “Can Azerbaycan’ın Tahran Büyükelçiliğine yapılan hain saldırıyı lanetliyorum. Şehit kardeşimize Allahtan rahmet, yakınları ile Azerbaycan halkına başsağlığı, yaralananlara acil şifalar diliyorum. Azerbaycan hiçbir zaman yalnız değildir” ifadelerini kullandı.

MUHALEFETTEN TEPKİ

Gelecek Partisi Genel Başkanı Ahmet Davutoğlu sosyal medya paylaşımında saldırıyı lanetledi.

Davutoğlu’nun paylaşımı şöyle:

“Can Azerbaycan’ın Tahran Büyükelçiliği’ne düzenlenen saldırıyı lanetliyorum.

Silahlı saldırıda şehit olan kardeşimize Allah’tan rahmet, Azerbaycan halkına başsağlığı, yaralı kardeşlerimize acil şifalar diliyorum. Her daim kardeş Azerbaycan’ın yanındayız.”

İYİ Parti Genel Başkandanışmanı Kürşat Zorlu saldırıyla ilgili yaptığı açıklamada, “Kardeş Azerbaycan’ın Tahran Büyükelçiliğine yapılan alçak saldırıyı lanetliyoruz. Azerbaycan halkına başsağlığı dileklerimizi iletiyoruz. Bilinmelidir ki; Azerbaycan, Türkiye’nin şahdamarıdır ve İYİ Parti bu hain saldırılara karşı her zaman kardeşlerinin yanında olacaktır!” ifadelerini kullandı.