İran: Venezuela’ya yeni yakıt tankerleri göndermeye hazırız

Yayın tarihi: 2 Haziran 2020 Salı 8:50 am - Güncelleme: 2 Haziran 2020 Salı 8:50 am

İran’ın dayanışma amacıyla gönderdiği beş yakıt tankerinin ABD yaptırımlarını delerek Venezuela karasularına ulaşmasının ardından, İran Dışişleri Bakanlığı sözcüsü Abbas Musavi, Nicolas Maduro hükümetinin talep etmesi halinde yeni tankerler göndermeye de hazır olduklarını açıkladı.

Abbas Musavi Pazartesi günü düzenlediği bir basın toplantısında, ‘‘Eğer ihtiyacı olursa Venezuela’ya daha fazla yakıt göndereceğiz’’ dedi.

Musavi Amerika Birleşik Devletleri’nin iki ülkenin iş birliği içinde olmasını hazmedemediğini belirterek, ‘‘taciz etmeye ve yasaları çiğnemeye alışmışlar’’ diye konuştu.

Musavi ayrıca İran’ın Venezuela ile olan serbest ticaret haklarını kullandığını ve Caracas’ın İran’dan daha fazla ikmal talep etimesi halinde başka gemiler de göndermeye hazır olduğunu belirtti.

YENİ DAĞITIM PLANI

Venezuela Devlet Başkanı Nicolas Maduro’nun Cumartesi günü, 1 Haziran’dan itibaren geçerli olmak üzere yeni bir benzin dağıtım planının yürürlüğe gireceğini açıklamasının ardından benzin fiyatlarında artış görülürken, Venezuela Petrol Bakanı Tareck El Aissami de konuyla ilgili açıklama yaptı. Yeni benzin dağıtım tasarının hem ABD’nin Venezuela halkına dayattığı menfur saldırganlığın üstesinden gelmeye yardım edeceğini hem de yakıt kaçakçılığı yapan mafyaya darbe indireceğini belirten El Aissami, tasarının bütün ülkede yakıt arzını normalleştirmeyi ve bir düzene koymayı amaçladığını söyledi.

Yeni tasarı çerçevesinde sisteme kayıtlı olan Venezuelalılar, ülke çapındaki bin 368 benzin istasyonundan otomobiller için ayda 120, motosikletler içinse ayda 60 litreye kadar sübvanse edilmiş fiyattan benzin alabilecek. Bu sayıların üzerindeki tüketimler içinse normal fiyatlar geçerli olacak.