İran siber saldırı sonucunda büyük hasar yaşadı

Yayın tarihi: 14 Şubat 2020 Cuma 9:24 am - Güncelleme: 14 Şubat 2020 Cuma 9:24 am

Kısa bir süre önce gerçekleşen İran siber saldırı sonucunda, ülkede önemli ölçüde internet kaybı yaşandı. İran kendisine karşı yapılan bu siber saldırıyı bertaraf etti.

İran siber saldırı sonucunda büyük hasar yaşadı. İnternet erişimi konusunda önemli bir yere sahip olan NetBlocks, 8 Şubat sabahı İran’ın telekomünikasyon ağında büyük bir aksaklık yaşadı. Tüm bu aksaklıklar ve kritik siber saldırılar NetBlocks radarına yakalandı. Twitter üzerinden yaptığı bir paylaşımda ülkedeki internet kullanımının %75’e kadar düştüğünü ifade ediliyor.

Online erişimin %25’ini kaybetmedeki en temel sebebin, İran yetkililerinin DZHAFA olarak bilinen “Dijital Kale” siber savunma mekanizmasını aktive etmesi nedeniyle olduğu söyleniyor. Şirket raporunda ayrıca DEZHFA aktivasyonunun “ülkenin altyapısına yönelik bir siber saldırıyı püskürtmek” amacıyla kurulduğu da ifade ediliyor.

Meydana gelen tüm Bu kısıtlayıcı olaylardan sonra normal internet bağlantısının yeniden başlaması 7 saat sonra gerçekleşti. Ülkedeki tüm özel ve kamu işletmecilerine telekomünikasyon altyapısı sağlandı. Telekomünikasyon Altyapısı Şirketi sözcüsü Sadjad Bonabi, Twitter üzerinden yaptığı açıklamalarda gerçekleşen saldırıların ‘DDoS’ adı verilen bir tür siber atak olduğunu söyledi.

Sistemin hizmet vermesini ve kullanıcıların hizmete erişmesini engelleyen bir saldırı türü olan DDoS, ülkeler açısından aslında pek de alışılmadık bir durum değil. Aralık 2019’da Çin, Hong Kong’da yapılan protestoları koordine etmek için benzer bir yöntem kullanmıştı. İran altyapısına karşı yapılan son saldırı için bunun en güncel örneği diyebiliriz.

TP-Link Tapo P100Mini Akıllı Wi-Fi Soket ile evinize ‘akıl’ katın!