İran koronavirüs verilerini gizlediğini itiraf etti

Yayın tarihi: 12 Ağustos 2021 Perşembe 7:19 am - Güncelleme: 12 Ağustos 2021 Perşembe 7:19 am

İran koronavirüs ile Mücadele Kurulu Başkanı Ali Rıza Zali, koronavirüs salgının başında hiçbir uluslararası yardımı kabul etmediklerini ve salgına ilişkin verileri Dünya Sağlık Örgütü’nden gizlediklerini itiraf etti.

İran koronavirüs ile Mücadele Kurulu Başkanı Ali Rıza Zali, ülkedeki koronavirüs ile mücadeleye ilişkin çarpıcı açıklamalarda bulundu. İran devlet televizyonunun haberine göre Zali, salgın başlangıcından bu yana uluslararası hiçbir yardımı kabul etmediklerini belirterek, “Dünya Sağlık Örgütü’nden uzmanlar İran’a geldiklerinde onlardan yararlanmak yerine kendi sağlık sistemimizi medyada övmelerini istedik. Biz, Dünya Sağlık Örgütü’nden salgına ilişkin verileri gizledik” dedi.

ABD ‘yüksek riskli ülkeler’ listesini yeniledi

“ULUSLARARASI YARDIMLARI HAVAALANLARINDAN GERİ ÇEVİRDİK”

Zali, Sınır Tanımayan Doktorlar ve diğer uluslararası yardımları havaalanlarından geri çevirdiklerini belirterek, “Virüse ilişkin çok fazla bilgiye sahip olmamamıza rağmen uluslararası uzmanlardan görüş almadık. Çin, neden bizim dostumuz olmasına rağmen yeterli aşıyı bizimle paylaşmadı” dedi.

“SALGINDA DURUMUNUZ DAHA KÖTÜLEŞECEK”

İran’ı daha zor günlerin beklediği uyarısında bulunan Zali, “Önümüzdeki haftalar için çok daha acı haberlerimiz olacak ve salgında durumunuz daha da kötüleşecek. Salgının Delta mutasyonu Hindistan’da 3 ay sürdü. Onlar hızlı bir şekilde aşılamayı bitirdiler. İki katı fiyat olsa da koronavirüs aşılarını ülkeye getirmeliyiz” ifadelerini kullandı. İran’da resmi verilere göre, toplam vaka sayısı 4 milyon 281 bin 217’ye, can kaybı ise 95 bin 647’ye yükseldi.