İran internet olmadan yaşıyor

Yayın tarihi: 19 Kasım 2019 Salı 9:27 am - Güncelleme: 19 Kasım 2019 Salı 9:27 am

Benzin zammı kararını protesto edenlerin organize olmasını engellemek isteyen İran internet bağlantılarını keserek ülkeyi dijital karanlığa gömdü.

Ülkede benzin fiyatlarına %50 zam yapılması büyük tepki doğurmuştu.

İran yöneticileri benzin satışından gelen paranın yine halka dağıtılacağını duyurmuş olsa da bile protestolar dinmedi.

Son olarak ülkedeki tüm internet bağlantısını kesen yöneticiler böylece protestoların önünü almaya çalışıyor. Ayrıca protestolar sırasında çekilen görüntülerin ülke dışına çıkması da engellenmiş oldu.

Ülkede petrol ürünleri fiyatları dünya standartlarının çok altında. Ancak gelen %50’lik zaman, ülkede her üründe fiyat artışına neden olacağı için tepki çekti

Instagram beğeni sayısı tarih oldu!

ABD ambargosu nedeniyle pek çok ürün çok pahalı ve enflasyon da çok yüksek. Petrol zammı da hayat pahallılığını arttıracağı için ağır karşılık buldu. Ekonomik sıkıntılar nedeniyle İran halkında otomobil sahibi olma oranı yüksek değil. Ancak halk çok yoğun olarak “uygun fiyatlı” olan taksileri kullanıyor. Petrol zammıyla beraber taksi fiyatlarında da büyük bir zam yaşanması bekleniyor.

ABD ise ükedeki protestoları destekliyor ve bölgedeki gazetecilerden veya halktan temin edilen görüntüleri Twitter üzerinden yayınlamak için özel çaba gösteriyorlar.

Geçtiğimiz ay da benzer protestolar nedeniyle Pakistan’da hükumet internet erişimini tamamen kesmiş, olaylar durulduktan sonra kesinti sona ermişti. Diğer bir deyişle, bir ülkede karışıklık çıktığı anda artık ilk akla gelen detay, interneti kesmek oluyor.