Irak’tan Türkiye’ye gelen petrol gemisiyle iletişim kesildi

Yayın tarihi: 11 Ocak 2024 Perşembe 4:31 pm - Güncelleme: 11 Ocak 2024 Perşembe 4:31 pm

Daha önce ABD ve İran arasında krize yol açan Irak’ın Basra kentinden Türkiye’ye yol aldığı sırada Umman yakınlarında silahlı grupların baskınına uğradı. Yönünü İran’a çeviren gemiyle temas kesildi. Tüpraş da, Irak’tan alınan 140 bin ton ham petrolü taşıyan St. Nikolas isimli gemi ile iletişimin kesildiğini açıkladı.

Irak’tan Türkiye’ye gelen petrol tankeri silahlı baskına uğrarken tanker ile iletişimin kesildiği açıklandı.

Birleşik Krallık Deniz Ticareti Operasyonları (UKMTO) kurumu, bugün Umman açıklarında bir gemiye silahlı kişilerin bindiği yönünde ihbar aldıklarını duyurdu. Yunanistan merkezli bir şirkete ait olan ve Irak’ın Basra kentinden İzmir’deki Aliağa Limanı’na giden petrol tankerinde 1’i Yunan 18’i Filipinli 19 mürettebatın bulunduğu, St. Nikolas adlı gemiyle telsiz temasının kesildiği öğrenildi.

Reuters’a açıklama yapan işletmeci Empire Navigation şirketi, 145 bin metreküp petrol taşıyan geminin Irak’ın Basra kentinden Süveyş Kanalı aracılığıyla Aliağa Limanı’na giderken sayıları 4-5 civarında olan askeri kıyafetli ve maskeli militanların baskınına uğradığını açıkladı.

TÜPRAŞ AÇIKLAMA YAPTI

Tüpraş’tan yapılan açıklamada, “Yunan armatör firması Empire Navigation’a ait Marshall Adaları bayraklı St. Nikolas isimli gemi ile olan iletişim Umman açıklarında 11 Ocak 2024 saat 06:30 dolaylarında kesilmiştir. Söz konusu gemi, Irak devlet petrol şirketi SOMO’dan satın aldığımız ve Basra Limanı’ndan rafinerimize ulaştırılmak üzere yola çıkan yaklaşık 140 bin ton ham petrol taşımaktadır. Tüm rafineri operasyonlarımız planlandığı şekilde devam etmekte olup, olayın rafineri operasyonlarımıza bir etkisi bulunmamaktadır. Gemide Türk mürettebat bulunmamakta olup, konunun takibi ulusal ve uluslararası yetkililerle iş birliği halinde sürmektedir. Kamuoyunun bilgisine sunarız” denildi.

ABD-İRAN ARASINDA KRİZE YOL AÇMIŞTI

St. Nikolas tankeri geçen sene ABD ve İran arasında krize yol açmıştı. ABD, İran’a yönelik yaptırımları deldiğini iddia ettiği gemiye bir süre el koymuştu. Yemen’de İran destekli Husilerin Gazze’deki savaşa karşı Kızıldeniz’de ticari gemileri hedef alan saldırıları nedeniyle son dönemde uluslararası sularda gemi kaçırma eylemlerinde büyük artış yaşanıyor.

ABD’de hakime saldıran sanık duruşma salonuna maskeli zincire vurulmuş halde getirildi

Kaynak: TELE1