Irak’ta üst düzey yetkililerin maaşlarında kesinti yapılacak

Yayın tarihi: 3 Haziran 2020 Çarşamba 4:12 pm - Güncelleme: 3 Haziran 2020 Çarşamba 4:12 pm

Irak Başbakanı, en yüksek maaşlı memurlar, özel kalemler ve üst düzey yetkililerin maaşlarında indirime gidildiğini duyurdu. Ayrıca, İran’a yönelik ABD saldırısı ile başlayan gerilimde, Washington yönetimi ile ülkedeki askeri varlığını çekmesi için görüşmelerin de 10 Haziran’da başlayacağı açıklandı.

Ekonomik krize karşı alınacak önlemler hakkında Twitter hesabından açıklama yapan Irak Başbakanı Mustafa El Kazımi, mali krizin düşük gelirli çalışanların, emeklilerin ve sosyal yardım hakkına sahip kişilerin haklarından alınarak çözmeyeceklerini söyledi.

Kazımi, “yüksek maaşlı memurlar, özel kalem ve üst düzey pozisyonlarda maaşları azalttık, çifte maaşları iptal ettik ve devlet harcamalarını akılcı hale getirmek için çalışma yaptık” dedi.

Öte yandan başbakanlık ülkeden ABD askerlerinin çekilmesi hakkında yapılacak görüşmelere 10 Haziran’da başlanılacağı açıklandı.

Irak Meclis’i, Bağdat’da İran Devrim Muhafızları Komutanı Kasım Süleymani ve Irak Ordusu’na bağlı Haşdi Şabi birliklerinin komutanı Ebu Mehdi El Mühendisi’nin ABD saldırısı ile öldürülmesi ardından 5 Ocakta ABD güçlerinin ülkeden çıkarılması yönünde bir karar almıştı. Meclis, kararın uygulanmasının yükümlülüğünü ise hükümete vermişti.

ABD Başkanı Donald Trump ise karara tepki göstererek, “ülkeden çıkmamızı isterlerse ve bunu dostça yapmazlarsa onlara daha önce hiç görmedikleri ağır yaptırımlar uygularız. İran yaptırımları bunların yanında hafif kalır” demişti.

ABD öncülüğündeki koalisyon güçleri, Irak’taki bazı üslerinden ayrılıp, buraları ırak ordusuna teslim etmişti. Amerikan güçleri, ülkenin batısındaki en büyük üslerden biri olan ayn El-Esed askeri üssü ile kuzeydeki üsler de varlığını sürdürüyor.