Irak’taki eylemlerde keskin nişancılar protestocuları hedef aldı: Ölü sayısı 65’e yükseldi!

Yayın tarihi: 4 Ekim 2019 Cuma 11:17 pm - Güncelleme: 5 Ekim 2019 Cumartesi 6:28 am

Irak’ta 1 Ekim’den bu yana devam eden gösterilerde ölü sayısı  65’e yükselirken, yaralı sayısının ise 2 bine yaklaştığı açıklandı. Irak’ın başkenti Bağdat ile güney kentlerinde “yolsuzluk, işsizlik ve kamu hizmeti yoksunluğu” nedeniyle başlayan gösterilerde keskin nişancılar devreye girdi.

Eylemciler, Irak’ın genelinde yaygın olan işsizlik, bürokrasideki yolsuzluk ve hükümetin yanlış ekonomi politikaları sebebiyle Bağdat hükümetini protesto ediyor. Yerel medya, ölü sayısının 65’e çıktığını, yaralı sayısının ise 2 bine yaklaştığını açıkladı.

Anadolu Ajansı’na konuşan bir yetkili ise yaralı sayısının ise 2 bin 500’ü geçtiğini söyledi.

Bağdat ile ülkenin güneyindeki bazı kentler 1 Ekim’den bu yana “işsizlik, yolsuzluk ve kamu hizmeti yoksunluğu”nun protesto edildiği hükümet karşıtı gösterilere sahne oluyor. Gösteriler nedeniyle Bağdat’ın yanı sıra Zikar (Nasiriyye), Meysan (Amara) ve Babil (Hile) kentlerinde sokağa çıkma yasağı ilan edildi.

Irak Başbakanı Adil Abdülmehdi, televizyonda yaptığı açıklamada halka seslenerek, kabine revizyonunun olacağını ve dar gelirli Iraklılara temel gelir sağlayacaklarını duyurmuştu. Göstericilerin yolsuzluğun sona erdirilmesi taleplerinin haklı bir talep olduğuna dikkat çeken Abdülmehdi, hükümetin bu konunun üzerine gidebilmesi için yardıma ihtiyacı olduğunu belirtmişti.