Irak Başbakanı, Süleymani’nin öldürüldüğü sırada üzerinde taşıdığı mektubu açıkladı

Yayın tarihi: 5 Ocak 2020 Pazar 6:37 pm - Güncelleme: 5 Ocak 2020 Pazar 7:17 pm

Irak Başbakanı Adil Abdülmehdi, Bağdat’ta ABD saldırısı sonucu öldürülen Süleymani’nin kendisinin davetiyle ülkede olduğunu belirterek, Süleymani’nin öldürülmeden hemen önce İran’ın bölgesel rakibi Suudi Arabistan’a bir mesaj iletmeye hazırlandığını açıkladı. Öte yandan Irak Parlamentosunda yapılan olağanüstü oturumda, oy çokluğuyla ABD ve diğer yabancı güçlerin ülkeden çıkarılmasına karar verildi.

İran Devrim Muhafızları Ordusu Kudüs Gücü Komutanı Kasım Süleymani ile Haşdi Şabi’nin Başkan Yardımcısı Ebu Mehdi el Mühendis’in öldürüldüğü ABD saldırısının ardından Irak parlamentosu, ülkedeki Amerikan askerlerinin çekilmesi için olağanüstü bir oturum düzenledi.

İran’dan ABD’ye bir tehdit daha… Boğaz için harekete geçiyorlar

Toplantı yapmayı planlıyorlamış

Gazete Duvar’ın aktardığına göre, bu oturumda konuşan Irak Başbakanı Adil Abdülmehdi, Süleymani’nin kendisinin davetiyle Bağdat’ta olduğunu ve öldürüldüğü cuma sabahı bir toplantı yapmayı planladıklarını söyledi.

Abdülmehdi, Süleymani’nin öldürüldüğü sırada üzerinde, Suudi Arabistan’a iletilmek üzere İran tarafından yazılmış bir mektubu taşıdığını iddia etti.

Buna göre İran, Suudi Arabistan’la gerilimi düşürmek adına Irak’ın daha önce kendilerine ilettiği bir mesaja yanıt yazmıştı.

Irak Başbakanı ayrıca Ebu Mehdi el Mühendis’in de, suikasttan hemen önce Bağdat’taki Amerikan Büyükelçiliği baskınında da milislerin protestolara katılmasına karşı çıktığın vurguladı. Buna göre Mühendis, öldürülmesinden hemen önce, milisler Amerikan elçiliğinin önünden çekilmezse istifa edeceğini söylemiş ve bu sayede protestolar dinmişti.

Elçi bakanlığa çağrıldı

Öte yandan parlamentodaki oturum sürerken, Irak Dışişleri Bakanlığı ABD’nin Bağdat Büyükelçisi’ni çağırdı. Görüşmede, Irak’ın suikastla egemenliğinin ve uluslararası hukukun ihlal edildiği vurgulandı.

Müttefiklerden ABD’ye şok! Almanya’dan çekilme kararı…

Irak parlamentosu, ABD güçlerinin ülkeden çıkarılmasına karar verdi

Irak parlamentosu, ABD askerlerinin ülkeden çıkarılmasını öngören yasa tasarısını oy çokluğuyla onayladı.

Parlamentodan yapılan açıklamada, kararın uygulanması yükümlüğünün hükümette olduğu belirtildi. Oylamanın ardından Şii vekiller mecliste, “ABD’ye hayır”, “Mühendis’e evet, “Süleymani’ye evet” ve “Ey işgalci çık dışarı” sloganları attı.

Sadr’dan ‘Uluslararası Direniş Birlikleri’ çağrısı

“Amerikan elçiliğini kapatın. ABD ile işbirliği suç olarak tarif edilsin” çağrısında bulunan Sadr Hareketi lideri Mukteda es Sadr, Irak’taki ve bölgedeki tüm güçlere “Uluslararası Direniş Birlikleri” kurulması çağrısında bulundu.

Sadr, meclise hitaben yaptığı açıklamada, ABD ve Irak arasındaki güvenlik anlaşmasının lağvedilmesi ve ABD Büyükelçiliğininin acilen kapatılmasını talep etti. Iraklı Şii siyasi lider, ülkedeki ABD askerlerinin yer aldığı üslerin de kapatılmasını istedi.

Sadr, “Tüm direnişçiler (Şii milis güçleri) acilen toplanmalı ve uluslararası direniş gücünü oluşturmalı.” ifadesini kullandı.