İpek Er’in ölümüne sebep olan Musa Orhan’ın tutuksuz yargılanmasına devam

Yayın tarihi: 16 Ekim 2020 Cuma 7:31 pm - Güncelleme: 16 Ekim 2020 Cuma 7:52 pm

Batman’da yaşamına son veren İpek Er’e cinsel saldırıda bulunarak ölümüne sebebiyet veren Musa Orhan’ın tutuksuz yargılanmasına karar verildi.

Batman’da intihar eden İpek Er’e cinsel saldırıda bulunduğu iddia edilen tutuksuz sanık Musa Orhan’ın, Siirt 1’inci Ağır Ceza Mahkemesi’nde yargılanmasına başlandı.

Musa Orhan duruşmaya, Ankara’dan SEBGİS sistemiyle katılırken, İpek Er’in annesi Hakime Kılınç, babası Fuat Er ve avukatları da hazır bulundu.  Orhan, duruşmada savunma yapmayıp, susma hakkını kullandı.

Duruşmaya HDP, İHD ve bölge baroları müdahil olma talebinde bulundu. Mahkeme heyeti, savunma yapmayan Musa Orhan’ın tutuklanma talebi ile dernekler, HDP ve bölge barolarının müdahil olma taleplerinin reddine karar vererek, duruşmayı 25 Şubat 2021 tarihine erteledi.

AVUKATLAR VE GAZETECİLER SALONA ALINMADI

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Kadın Kolları Genel Başkanı Aylin Nazlıaka, Halkların Demokratik Partisi (HDP) Kadın Meclisi Sözcüsü Ayşe Acar Başaran, HDP Milletvekilleri Meral Danış Beştaş, Feleknas Uca, Dersim Dağ, Sıddık Taş, Rosa Kadın Derneği üyeleri, Özgürlük için Hukukçular Derneği üyesi avukatlar, İnsan Hakları Derneği (İHD) Eş Genel Eş Başkanı Yardımcısı Rehşan Bataray, Batman Baro Başkanı Hamid Çakan, Diyarbakır, Batman, Siirt, Şırnak, Urfa Barosuna bağlı avukatlar, duruşmaya katılmak ve müdafilik taleplerini sunmak üzere Siirt Adliyesi’ne geldi.

Ancak mahkeme başkanı, salgın nedeniyle Er ailesi avukatlarından 5 avukat ve müdafilik talebini vermek için milletvekilleriyle beraber toplam 20 kişinin duruşma salonuna girmesine izin verdi. 46 avukat ve gazeteciler ise salona alınmadı.

NE OLMUŞTU?

Siirt’te görev yapan uzman çavuş Musa Orhan, 18 yaşındaki İpek Er’i bir evde alıkoyarak 20 gün boyunca cinsel saldırıda bulunarak intihara sürüklemişti. 16 Temmuz’da Batman’ın Beşiri ilçesinde yaşamına son vermeye teşebbüs eden genç kadın, 18 Ağustos’ta tedavi gördüğü hastanede hayatını kaybetmişti.

Bunun üzerine sosyal medyada kampanya başlatılmış, oluşan kamuoyu baskısıyla Orhan 19 Ağustos’ta çıkarıldığı Siirt 1. Ağır Ceza Mahkemesi’nce “nitelikli cinsel saldırı” suçundan tutuklanmıştı. Ancak Musa Orhan, bir hafta tutuklu kaldıktan sonra, 25 Ağustos’ta Siirt 2. Ağır Ceza Mahkemesi’nin kararı ile tahliye edilmişti. Fail Orhan hakkında “nitelikli cinsel istismar” suçundan açılan davanın yanı sıra, Er’in ölümüne ilişkin “intihara sürükleme” suçundan da yargılanması istendi.

İpek Er’in ailesinin avukatı İlyas Tarım, o dönem “Biz daha önce Musa Orhan tutuklu iken kendisi hakkında Batman Cumhuriyet Savcılığı’na suç duyurusunda bulunmuştuk. İntihar soruşturmasını yürüten savcılık, Beşiri Jandarma Karakolu’ndan, Siirt Başsavcılığı’ndan ve Ağır Ceza Mahkemesi’nden bazı evrakları ve otopsi raporunu isteyerek dosya oluşturmaya başlamıştı. Siirt’te yargılandığı davadan tahliye edilmesi üzerine biz de intihar soruşturmasında, ‘intihara sürüklemek’ ve ‘Ölüme sebebiyet vermek’ suçlarından savcılıktan tutuklanmasına yönelik hakkında yakalama kararı çıkartılmasını istedik. Savcılık ile yaptığımız görüşmede, soruşturma dosyasının tamamlanması ile talebimizin karara bağlanacağı bize bildirildi” demişti.

İçişleri Bakanlığı, Orhan’ın, Jandarma Genel Komutanlığı’ndaki görevinden ihraç edildiğini duyurmuştu.

Uzman çavuşun tecavüz ettiği 17 yaşındaki çocuk hayatını kaybetti