İntihar ettiği iddia edilen askerin komutanı: Seni gerekirse burada öldüreceğim, Allah’ın şoparı

Yayın tarihi: 5 Mayıs 2021 Çarşamba 9:01 am - Güncelleme: 5 Mayıs 2021 Çarşamba 9:01 am

“Komutanı tarafından aşağılanan ve tehdit edilen Caner Sarmaşık, solak olduğu halde kendini kalbinden nasıl vurdu?”

HDP’li Hüda Kaya, Millî Savunma Bakanı Hulusi Akar’ın yanıtlaması talebiyle, Suriye’de askerliğini yaparken 29 Nisan günü intihar ettiği öne sürülen er Caner Sarmaşık’a ilişkin soru önergesi verdi.

Hüda Kaya verdiği soru önergesinde, Sakarya Romanlar Derneği Başkanı Orhan Tangel’in olayın intihar değil, bir cinayet olduğunu yönündeki açıklamalarını hatırlattı. Önergede buna ilişkin şu ifadeler yer aldı:

“SENİ GEREKİRSE BURADA ÖLDÜRECEĞİM”

“Caner Sarmaşık ailesini arayarak bu komutan ‘benim üzerime çok geliyor ne yapacağımı bilemiyorum’ diyor. Ailesi de muhtara gidiyor ve muhtar da bölük komutanını arıyor. Sonrasında komutan, ‘Sen aileni niye arıyorsun, bizi şikâyet ediyorsun?’ gibi cümleler kullanıyor. ‘Allah’ın şoparı, geri zekalı’ gibi hakaretlere maruz kalıyor Roman olduğundan dolayı. Bu konuşmadan sonra tekrar ailesini arıyor, ‘Bana sizinle konuştuğum için yine ‘Seni bak ne yapacağım, seni gerekirse burada öldüreceğim, burada gömeceğim ve ailene de bu onuru, şehitliği yaşatmayacağım’ ifadelerini etmiştir.”

Kaya, Akar’ın yanıtlaması talebiyle şu soruları yöneltti:

-Caner Sarmaşık isimli askerin intihar ettiği iddiası doğru mudur? Araştırıldı mı? Doğru ise otopsisi yapılmış mıdır ve sonucu nedir?

-Caner Sarmaşık isimli askerin, arkadaşları ve komutanları tarafından intihara meyledecek izlenimi edinilmiş midir? Bu konu ile ilgili arkadaşları ve komutanlarından bilgi /ifadeleri alınmış mıdır?

-Caner Sarmaşık isimli askerin, intihar etmesi ile ilgili soruşturma başlatılmış mıdır? Başlatılmış ise hangi aşamadadır?

-Son 5 yıl içinde kışlada hayatını kaybeden asker sayısı kaçtır? Rütbelere ve kütük kayıtlarına göre dağılımı nedir?

-Son 5 yıl içinde kışlada intihar ederek hayatını kaybeden asker sayısı kaçtır? Rütbelere ve kütük kaydına göre dağılımı nedir?

-Bakanlığınızın kışlada yaşanan intihar vakalarını önlemek adına yaptığı herhangi bir çalışma bulunmakta mıdır?