RTÜK’ün internet sansürü sonrası Netflix’ten ilk açıklama

Yayın tarihi: 1 Ağustos 2019 Perşembe 11:21 am - Güncelleme: 1 Ağustos 2019 Perşembe 3:15 pm

Radyo ve Televizyon Kurumu’nun (RTÜK) internet üzerinde yayın yapan dijital mecraları denetlemesine yol açan yeni yönetmelik ile ilgili olarak Netflix şirketinden ilk açıklama geldi.

Yeni yönetmelik sonrasında dijital platform üzerinden yayın yapan kanalların yoğun bir şekilde sansüre uğrayacağı ve aralarında Netflix’in de bulunduğu bazı firmaların zor durumda kalacağı söylenmişti. Netflix’den yapılan ilk açıklama şu şekilde oldu:

“İnternet yayınlarına yönelik getirilen düzenlemeyi yakından takip ediyoruz. Türkiye bizim için çok önemli bir pazar. Bu nedenle Türk yetenekleriyle birlikte film ve dizi sektörüne yatırım yapmaya, üyelerimizin bu içeriklere keyifle ulaşmalarını sağlamaya devam etmek istiyoruz.”

NE OLMUŞTU?

İnternet üzerinden yayın yapan kanallar Radyo ve Televizyon Üst Kurulu (RTÜK) denetimine girdi. Yurtdışı kaynaklı kanallar Türkiye’de şirket kurmak zorunda kalacak. Resmi gazetede yayınlanan karar sonrasında ”Ebeveyn kontrolünü sağlayıcı tedbir yükümlülüğü” maddesi NetFlix’i Rtük denetiminden kurtarabileceği söylendi

İnternet üzerinden yayın yapan yurtiçi ve yurtdışı televizyon kanallarına RTÜK denetimi getirildi. Karar Resmî Gazete’de yayımlandı.

RTÜK’ün internet televizyonu denetleme kararına büyük tepki: ‘Gidin lağım medyasını denetleyin’

Radyo ve Televizyon Kurumu (RTÜK), İnternet üzerinden yayın yapan Netflix, BluTV ve Puhutv gibi internet televizyonlarına yeni düzenleme getirdi. Buna göre internet üzerinden yayın yapan televizyonların yurt içi-yurt dışı kaynaklı olanları RTÜK denetimine dahil olacak ve bu kurumların yurt dışı kaynaklı olanları Türkiye’de şirket kurmak zorunda kalacak.

“Radyo, Televizyon ve İsteğe Bağlı Yayınların İnternet Ortamından Sunumu Hakkında Yönetmelik”le yapılan düzenlemeler bugün itibariyle Resmi Gazete’de yayınlanarak yasalaştı.

Yönetmeliğe göre yayınlarını internet üzerinde sunmak isteyen medya hizmet sağlayıcılarının RTÜK’ten yayın lisansı alması gerekiyor.

EBEVEYN KONTROLÜNÜ SAĞLAYICI TEDBİR YÜKÜMLÜLÜĞÜ

Resmi Gazete’de yayınlanan kararda ”6112 sayılı Kanun’daki ve bu Yönetmelikteki çocukların korunması amacına yönelik hükümler uygulanmayacak.” kısmı Netflix’in Rtük denetiminden kurtarabileceği ifade edildi

İşte o maddeler:

  • İnternet ortamından yayın lisansının iptaline ilişkin hükümleri de belirleyen yönetmelikte, teknik şartlara ilişkin düzenlemelere de yer verildi.
  • Yönetmelikte çocukların korunmasına ilişkin düzenlemeler de yer aldı. Buna göre, internet ortamından yayın lisansı verilen medya hizmet sağlayıcı kuruluşlar ile yayın iletim yetkisi verilen internet yayın platform işletmecileri, çocukların fiziksel, zihinsel veya ahlaki gelişimine zarar verebilecek türde yayınlara ebeveyn kontrolünü sağlayıcı tedbirleri almakla yükümlü kılındı.
  • Çocuğun üye olamayacağı ve kişiye özel üyelik sistemi ile hizmet veren internet ortamından yayın lisansı verilen medya hizmet sağlayıcılarla internet yayın platform işletmecilerine, 6112 sayılı Kanun’daki ve bu Yönetmelikteki çocukların korunması amacına yönelik hükümler uygulanmayacak.