Intel’e 2 milyar ABD Doları hibe alacak

Yayın tarihi: 1 Şubat 2022 Salı 11:00 am - Güncelleme: 31 Ocak 2022 Pazartesi 6:40 pm

Yaşanan çip krizi nedeniyle ABD, Intel’e çip fabrikası projesi üzerinden büyük teşvikler sunmaya çalışıyor. Ohio Eyalet hükümeti, şirketin 20 milyar ABD Doları değerindeki üretim planlarını hayata geçirmek için 2 milyar ABD Doları tutarında teşvik sunacak.

Gelen son raporlara göre, Amerikan çip yapım devi Intel 2 milyar ABD Doları hibe, altyapı harcaması ve vergi kredisi alacak. Bu faydalar, Ohio Geliştirme Departmanı Direktörü Lydia Mihalik tarafından geçen hafta taahhüt edildi. Başka bir deyişle, bu anlaşma Ohio tarihindeki en büyük ekonomik teşvik paketi olacaktır. Ayrıca, yukarıda bahsedilen miktar, devletin kar amacı gütmeyen ekonomik kalkınmasını ve milyonlarca yerel yönetim parasını içermiyor.

Intel

 

Mihalik’e göre, Intel iki bilgisayar çipi üretim fabrikası kurmayı planladığı için bu pahalı teşvikler maliyete değer. Hatta Ohio’nun brüt devlet ürününü yılda tahmini 2,8 milyar ABD Doları artıracaktır. Yönetmen ayrıca Team Blue’nun Ohio operasyonlarına muhtemelen 100 milyar ABD Dolarına kadar yatırım yapmak istediğini ve bu da onu en büyük yarı iletken fabrika planlarından biri haline getirdiğini de sözlerine ekledi.

Mihalik, “Intel’e ne verdiğimize baktığınızda ve karşılığında aldığımızla karşılaştırdığınızda, bazıları buna değer mi diye düşünebilir. Ve cevap evet” 2 milyar ABD Doları’nın 1,3 milyarı doğrudan nakit teşvikler yoluyla olacak. Buna 600 milyon ABD Doları tutarında “onshoring” hibesi de dahildir. Öte yand an devlet, yeni bir su ıslah tesisi için 300 milyon ABD Doları, yol çalışması için 290 milyon ABD Doları ve diğer su ve atık su için yaklaşık 101 milyon ABD Doları olmak üzere altyapıyı iyileştirmek için 691 milyon ABD Doları sağlamayı da kabul ettiğini söyleyelim.

Galaxy S22 serisi tanıtım videosu ortaya çıktı