AKP’nin sürekli erişim engeli getirdiğini unutan Bakan Tunç’tan Instagram’a basın özgürlüğü eleştirisi

Yayın tarihi: 6 Ağustos 2024 Salı 11:46 am - Güncelleme: 6 Ağustos 2024 Salı 3:57 pm

Adalet Bakanı Yılmaz Tunç, Instagram’a erişim engelinin ne zaman kalkacağına ilişkin açıklamalarda bulundu. Yılmaz Tunç, BTK’nın yetki kullandığını ve Ulaştırma Bakanı’nın sözlerini hatırlattı. Öte yandan Bakan Tunç, Instagram’ın öldürülen Hamas lideri Haniye hakkında yapılan paylaşımların sildiğine dikkat çekti. AKP’nin muhalif medyada çıkan haberlere sürekli erişim engeli getirdiğini unutan Bakan Tunç “Bu basın özgürlüğüne sığar mı?” dedi.

Adalet Bakanı Yılmaz Tunç, sosyal medya platformu Instagram’a getirilen erişim engeliyle ilgili basın mensuplarına açıklama yaptı. Bakan Tunç, “Şirketlerin uyması gereken yasa ve düzenlemeler var. Kanunda sorumlular var, BTK yetkilerini kullandı. Burası hukuk devleti, herkes kurallara uyacak” dedi. Sözlerine devam eden Bakan Tunç “Ulaştırma Bakanımız da Instagram’ın açılması gibi bir durumun olmadığını söyledi. ” ifadelerini kullandı.

Instagram sansürü içerik üreticileri böyle etkiledi! “Bir sabah kalktığınızda işsiz kaldığınızı düşünün”

Tunç açıklamalarında şunları söyledi:

Düzenlenen kanunlarla aldığı yetkiler çerçevesinde alınan kararlar var. Katalog suçlar dediğimiz suçlar var. Bunlar olduğunda yayın durdurma yetkisi BTK’ye verilmiş durumda. BTK ise bu yetkiyi kullanmıştır.

BTK, ilk başta yayının çıkarılması için bir bildirimde bulunuyor çıkarılmadığı şekilde yayın durduruluyor. Şu anda BTK’nin gerekçelerini ilgili sosyal medya şirketine tebliğ edilmiş durumda. Türkiye Cumhuriyeti Devleti bir hukuk devleti. Türkiye’de yaşayan vatandaşlar da bu kanunlara uyacak, yabancı şirketlerde uyacak. Kimse bundan azade değildir.

Ulaştırma Bakanımız da Instagram’ın açılması gibi bir durumun olmadığını söyledi. Bu konuda idareden hangi gerekçeyle bu kararın verildiğine yönelik bir savunma alınacak. Sonrasında yargımız bu kararı verecektir. Sosyal medya şirketleri Türkiye Cumhuriyeti’nin kanunlarına uymak durumundadır.

“VATANDAŞLARIMIZIN HAYNİYE PAYLAŞIMLARI KALDIRILDI”

Toplumun katalog suçlardan korunmasının önemli olduğunu kaydeden Tunç, “Özellikle Haniye’nin öldürülmesi konusunda başsağlığı dileyen vatandaşlarımızın paylaşımlarına engel konuldu. Bu basın özgürlüğüne sığar mı? Yani dolayısıyla eğer siz sosyal medya şirketi olarak, bazı paylaşımlara izin verecek bazılarına izin vermeyecekseniz; o zaman özgür bir ortam değilsiniz demektir. Dolayısıyla eğer siz, ‘Basın özgürlüğüne inanıyorsanız, sansüre karşıyım’ diyorsanız o zaman o paylaşımları engellenmesine de karşı çıkmanız lazım. Dolayısıyla Türkiye Cumhuriyeti devletinin vatandaşlarının hassasiyetlerine de uygun yayın yapmak zorundasınız. Bir sosyal medya şirketi olarak burada bir hizmet verirken burada bir kazanç sağlıyorsunuz. Bunun vergisini vermek zorundasınız. Bu hizmeti verirken neden yararlanıyorsunuz? Türkiye Cumhuriyeti hükümetinin size sağladığı imkanlardan yararlanıyorsunuz. Uydusundan yararlanıyorsunuz, kablosundan yararlanıyorsunuz. Ve burada verdiğiniz bir hizmet karşılığında, ‘Benim kendi kurallarım geçerli’ derseniz orada o zaman herkesin kurallarının geçerli olduğu bir yerde hukuk devletinden bahsetmemiz mümkün olabilir mi? Dolayısıyla Sayın Cumhurbaşkanımızın da bahsettiği, dikkat çektiği konu bu

 

Erdoğan, Instagram yasağını eleştirenlere ‘ev zencisi’ dedi! Ev zencisi nedir?

BASIN ÖZGÜRLÜĞÜ VURGUSU YAPTI AKP’NİN ENGELLEMELERİNİ UNUTTU

Haniye paylaşımlarının silinmesine ‘Basın özgürlüğüne sığar mı?” diyen Bakan Tunç muhalif medyanın haberlerine getirilen erişim engellerini unuttu. Yakın zamanda basın dünyasına ilişkin haberleriyle öne çıkan haber sitesi Medyaradar’a, iktidara yakın Turkuvaz Medya Grubu’nun başvurusuyla erişim engeli getirildi. Öte yandan Watpad isimli kitap okuma uygulamasına da erişim engeli getirildi.

AKP’ye yakın  olan isimlerin işlediği suçlar ve ya hakkında çıkan haberlere AKP’nin ‘Dezenformasyonla mücadele’ yasası ve ‘unutulma hakkı’ yasasının çıkasıyla hemen hemen her gün erişim engeli getirliyor.

Kaynak: TELE1