İnsanlık yeniden uzaya dönmenin eşiğinde

Yayın tarihi: 31 Mayıs 2022 Salı 7:00 am - Güncelleme: 30 Mayıs 2022 Pazartesi 3:27 pm

Bilim insanları, insanların 200 yıl içinde gezegenler arası bir medeniyet kuracak zeka ve bilgi yeterliliğine sahip olacağını düşünüyor.

SpaceX ve Blue Origin gibi özel şirketlerin geliştirdikleri roketlerle uzay seyahatini çok daha güvenli ve düşük maliyetli hale getirmesi, NASA’nın Ay’a dönüş ve Mars’a seyahat planları yapmaya başlamasını sağladı. SpaceX’in kurucusu Elon Musk da sık sık Mars’ta koloni kurma planlarından söz ediyor. Eğer bu planlar öngörüldüğü gibi hayata geçirilirse önümüzdeki 10-15 yıl içinde Dünya dışında ilk yerleşkeler kurulabilir.

Ancak bilim insanlarına göre bu, insanlık gibi zeki medeniyetler için sadece ilk adımdan ibaret. Zeki medeniyetlerin sadece gezegenler arası seyahatle sınırlı kalmayıp, yıldızlar arası seyahat de yapabileceği söyleniyor. Peki insanlar bir gün Dünya dışında da kolonileri olan gezegenler arası bir medeniyet haline gelebilir mi? Bilim insanları tarafından yayınlanan yeni bir makaleye göre bu sorunun cevabı “evet”.

uzay

 

Sekiz bilim insanı tarafından yapılan araştırmanın sonuçları bu hafta Arxiv dergisinde yayınlandı. Bu makaleye göre insanlık 200 yıl içinde Kardashev I. Tip Medeniyet haline gelebilir.

1964 yılında hazırlanan Kardashev modelinde, evrende var olabilecek medeniyetler farklı sınıflara ayrılıyor. I. Tip medeniyetler kendi gezegeninin tüm enerji türlerini kontrol edebiliyor. II. Tip medeniyetler ise sadece kendi yıldız sistemindeki değil başka yıldız sistemindeki enerji kaynaklarını da kullanabiliyor. III. Tip medeniyetler ise galaksinin ürettiği tüm enerjiyi kontrol edebilen galaksiler arası medeniyetler oluyor.

İnsanlığın I. Tip medeniyetler grubuna girmesi için öncelikle nükleer ve yenilebilir enerji kaynakları konusunda gerekli adımları atması gerekiyor. Bilim insanlarına göre insanlar, bu atılımı yapacak zeka ve bilgi seviyesine ulaşmış durumda.

Sony, ne zamana kadar PlayStation 4 oyunları çıkaracak?