İnsanlık tarihinde yeni dönem! Bilim insanları sentetik insan embriyosu üretti

Yayın tarihi: 20 Haziran 2023 Salı 9:28 am - Güncelleme: 20 Haziran 2023 Salı 10:12 am

Bilim insanları kök hücre kullanarak sentetik insan embriyoları üretmeyi başardı. Bu embriyoların, genetik bozuklukların etkileri konusunda çığır açabileceği belirtiliyor.

Bilim insanları yumurta ve sperme ihtiyaç duymadan kök hücreden sentetik insan embriyosu üretti. Cambridge Üniversitesi ve California Teknoloji Enstitüsü’nden Profesör Magdalena Zernicka-Goetz, çalışmayı anlattı.

Zernicka-Goetz, “Kök hücrelerin yeniden programlanmasıyla insan embriyosu benzeri modeller üretebiliriz” açıklamasında bulundu.

DOĞAN BİR EMBİRİYONUN 14 GÜNLÜK GELİŞİMİNE GELDİ

Embriyonun bu aşamada henüz atan bir kalbe, bağırsağa veya beyin başlangıcına sahip olmadığı dancak yumurta ve spermin öncü hücreleri olan primordial hücrelerin varlığının görüldüğü açıklandı. Söz konusu embriyoların doğal bir embriyonun 14 günlük gelişimine eşdeğer bir aşamaya kadar geliştirildiği bildirildi.

Gelişmeyle birlikte düşük doğumların nedenleri ve insan gelişiminin benzersiz yönleri hakkında daha fazla bilgi sahibi olunması bekleniyor.

Ancak sentetik embriyoların kısa vadede klinik ortamda kullanılması düşünülmüyor. Ayrıca bu embriyoların bir hastanın rahmine yerleştirilmesi de mevzuata aykırı, bu nedenle embriyoların 14 günün ötesinde olgunlaşma potansiyeline sahip olup olmadığı bilinmiyor.