İnsanlık için tarihi görev! Satürn’ün uydusu Titan’a gidiliyor

Yayın tarihi: 19 Nisan 2024 Cuma 2:34 pm - Güncelleme: 19 Nisan 2024 Cuma 2:34 pm

Bir süredir bütçe sıkıntıları yaşayan NASA, heyecanla beklenen Titan görevini başlatılacağını açıkladı. Şimdi sırada, Dragonfly isimli aracın tasarlanması var.

Satürn’ün Titan uydusu uzun yıllardır bilim insanlarının ilgisini çekiyor. Voyager sondaları ile 1979 ve 1980 yıllarında görüntülen uydunun atmosferindeki sis, görünür dalga boyutlarıyla yüzeyinin incelenmesini engelliyordu. 2004 yılında Cassini aracının yörüngeye ulaşmasıyla beraber uydunun yüzeyinin büyük bir kısmı haritalanabildi ve yörünge aracından 2005 yılında bırakılan Huygens sondası da bu incelemelere yardımcı oldu. Yapılan bütün incelemeler merak edilen bazı soruları cevaplasa da, çok daha fazla sorunun ortaya çıkmasına sebep oldu ve bilim insanları yeni bir görev daha gönderilmesini istemeye başladılar.

TİTAN GÖREVİ DOĞRULANDI

Yaşanan son gelişmelere göre, NASA, Dragonfly rotorlu taşıt görevinin Satürn’ün uydularından biri olan Titan’a gideceğini doğruladı ve artık proje ekibi, aracın tasarımını tamamlayıp uzay aracını inşa etmeye başlayabilecek.

2028’DE FIRLATILACAK, 2034’TE VARACAK

Bütçe sıkıntıları, şimdiye dek bu aracın durumunun biraz riskli olması anlamına geliyordu. İlk olarak 2026 yılında fırlatılması planlanan Dragonfly’ın fırlatma tarihi birkaç kez ertelendi. Ama nihayet NASA, görevin Temmuz 2028’de fırlatılacağını ve Titan’a 2034’te varılmasının planlandığını onayladı.

Kaynak: TELE1