‘İnsan yüzlü balık’ Antalya’da yakalandı

Yayın tarihi: 2 Eylül 2024 Pazartesi 10:22 am - Güncelleme: 2 Eylül 2024 Pazartesi 10:22 am

Antalya’da ‘insan yüzlü’ olarak bilinen sapan balığı amatör balıkçıların oltasına yakalandı. Balığın büyüklüğü tutan balıkçıyı şaşırttı.

Halk arasında görünümü nedeniyle ‘insan yüzlü’ olarak bilinen ve avlanması yasak olan sapan balığı Antalya’da balıkçıların oltasına takıldı.

Serik ilçesi açıklarında oltasına canlı yem olarak taktığı barbun balığını 35 metre derinliğe bırakan amatör balıkçı, tuttuğu balığı bir süre uğraşın ardından yüzeye çıkardı. Oltasındaki büyük balığı görünce kısa süreli şaşkınlık yaşayan amatör balıkçı, 1,2 metre boyundaki sapan balığının nesli tehlike altındaki türler arasında yer aldığını tekne kaptanından öğrendi. Sapan balığıyla fotoğraf çektiren amatör balıkçı, zarar vermeden denize saldı.

NESLİ AZALAN TÜR

Akdeniz’de rastlanan sapan balığı, Dünya Doğa ve Doğal Kaynaklarını Koruma Birliği’nin Kırmızı Listesi’nde ‘nesli azalan tür’ olarak belirlendi.

Akdeniz Üniversitesi Su Ürünleri Fakültesi’nden Prof. Dr. Mehmet Gökoğlu, “Bu balık, kemane balığı olarak bilinen, dipten beslenen tür. Kemane balığının avlanması yasak. Nesli tehlike altında. Popülasyonu kritik seviyedeki balık türleri arasında yer alıyor. Dipte kumulda beslenmesini yapar. İnsan yüzlü balık olarak bilinir. Kıkırdaklı balık türleri arasında yer alır. Zararsız türdür. Az sayıda yavru verir. Yumurta anne karnında gelişir ve doğum şeklinde üreme olur. Bu türlerin korunması gerekiyor. Balıkçılarımıza nesli tehlikedeki türleri yakaladıklarında zarar vermeden denize bırakmaları çağrısı yapıyorum” diye konuştu.

Türkiye’de ilk kez görülen balığı palamut sanıp yediler

Kaynak: DHA