İnsan Hakları Eylem Planı: Kamuya atamalarda mülakat kaldırılıyor

Yayın tarihi: 23 Şubat 2021 Salı 11:36 am - Güncelleme: 23 Şubat 2021 Salı 11:36 am

İnsan Hakları Eylem Planı’na göre kamu görevine ilk defa yapılacak atamalarda, görevin niteliğinin gerektirdiği haller dışında mülakat kaldırılacak. Atamaların sadece merkezi sınav sonuçlarına göre yapılacağı belirtildi.

AKP’li Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın açıkladığı ve Adalet Bakanlığı’nın hazırladığı ‘İnsan Hakları Eylem Planı’nın ayrıntıları ortaya çıkmaya devam ediyor.

Hürriyet’ten Gizem Karakış’ın aktardığı bilgilere göre, kamu görevine ilk defa yapılacak atamalarda, görevin niteliğinin gerektirdiği haller dışında mülakat kaldırılacak, atamalar da sadece merkezi sınav sonuçlarına göre yapılacak.

Habere göre, eylem planıyla birlikte mahkemeler arasından aynı konuda çıkan farklı kararlarla ilgili düzenleme yapılması hedefleniyor. Bu kapsamda, istinaf kanun yolunda, aynı konulardaki karar farklılıklarını gidermek amacıyla yüksek mahkemelerin ilgili dairelerinin de katılımıyla düzenli toplantılar yapılması planlanıyor. Ayrıca, tedbirsiz ve dikkatsiz davranışlar sonucu insan hayatının zarar görmemesi için kamu kurum ve kuruluşları gerek düzenleyici ve denetleyici, gerekse de icra eden merci olarak her türlü tedbiri titiz bir şekilde alabilecek, uygulamasını takip edecek.

‘DİN GÖREVLİLERİNE İNSAN HAKLARI EĞİTİM’

Mülki idare amirleriyle üst kademe kamu yöneticilerinin insan hakları duyarlılığını artırılması için de faaliyetler yapılması planlanıyor. Bu kapsamda toplumun insan haklarına duyarlılığını artırmak amacıyla din görevlilerine temel insan hakları eğitimi verileceği belirtildi.

“STAJYER AVUKAT SİGORTALI İŞTE ÇALIŞABİLECEK”

Planın hedefleri arasında kamu avukatlarının çalışma esaslarına ve özlük haklarına yönelik iyileştirmelerin de yer aldığı belirtildi. Önceden hukuk fakültesinden mezun olduktan sonra sigortalı işte çalışamayan stajyer avukatların, eylem planıyla birlikte bir mesleği icra ederken aynı zamanda avukatlık stajı yapılabilmesine imkân sağlanacağı belirtildi.