İnsan dışkısından elde edilen gübre verimi artırıyor iddiası!

Yayın tarihi: 20 Haziran 2022 Pazartesi 6:46 pm - Güncelleme: 20 Haziran 2022 Pazartesi 6:46 pm

İnsan dışkısının geri dönüştürülme süreci olan peecycle’ın kimyasal gübrelere çok iyi bir alternatif olabileceği ileri sürüldü.

Fransa’da yapılan bir araştırmaya göre, kimyasal gübre kıtlığı devam ederken, insan dışkısını geri dönüştürme süreci olan peecycling, besin açısından zengin mahsullerin verimini artırabilir.

Fransa’daki OCAPI programında araştırmacı olan Fabien Esculier, Euronews’e dışkının azot, fosfor ve potasyumla dolu, besin açısından zengin bir alternatif olduğunu söyledi. Esculier, insan atıklarının amonyak içeren sentetik gübrelerden daha az kirletici olduğunu açıkladı.

Rusya – Ukrayna savaşından kaynaklanan kimyasal gübre kıtlığı, küresel olarak ülkeleri tehdit ettiğinden, gübre için alternatif kaynaklar bulma ihtiyacı acil hale geldi.

Rabobank’taki analistlere göre, Rusya dünyadaki azotlu gübrelerin yaklaşık %20’sini ve Belarus ile birlikte potasyumun %40’ını ihraç ediyor. Rusya’nın eylemlerine yanıt olarak ortaya konan Batı yaptırımları nedeniyle bu akış kesildi.

Gübre yerine mermer tozu satan TAHAP başkanı: Gübrede de bu milleti diz çöktürmeyeceğiz

SÜRDÜRÜLEBİLİRLİK ÖLÇÜLÜYOR

ABD’de kar amacı gütmeyen bir kuruluş olan Rich Earth Institute, on yılı aşkın bir süredir alternatif atık yönetimi seçenekleri üzerinde çalışıyor ve bir dışkı geri dönüşüm girişimine sahip.

Enstitünün, dışkının mahsul yetiştirmek için gübre olarak nasıl kullanılabileceğini araştıran bir bölümü mevcut. Ayrıca topluluk üyelerine halka açık etkinlikler için dışkı toplayan portatif tuvaletler kiralama şansı sunuyor.

Michigan Üniversitesi’ndeki araştırmacılar tarafından peecycling hakkında hazırlanan bir videoda, enstitünün kurucularından Abe Noe-Hays, sürdürülebilir bir şekilde üretildiği için dışkıyı gübre olarak kullanmanın sentetik gübreye kıyasla daha iyi bir yaklaşım olduğunu söyledi.

Kâr amacı gütmeyen kuruluşun araştırdığı bir alan da, ilaçların dışkıdaki etkisi ve bunun mahsul büyümesini olumsuz etkileyip etkilemeyeceğidir. 2014’ten 2020’ye kadar yürütülen bir çalışmada ekip, mahsul dokusunda tespit edilebilen bazı farmasötikler olsa da, seviyelerin son derece küçük olduğunu buldu.

İNSAN DIŞKISI İŞE YARADI

New York Times, uzmanların bölgedeki bir dizi çiftlikte araştırma yapmak için yaklaşık 200 yerel gönüllünün dıkısını topladığını bildirdi.

Dummerston’daki Bunker Çiftliği’ndeki samanlıklarda dışkıyı kullanan Noah Hoskins, “Kimyasal gübrenin fiyatının iki katından fazla arttığı ve gerçekten de kontrolümüzün çok dışında olan sistemimizin bir parçasını temsil ettiği bir andayız,” dedi.

Hoskins, inek, domuz, tavuk ve hindi gibi çeşitli hayvanları yetiştirdiğini, “dışkıdan güçlü sonuçlar” elde ettiklerini ve enstitünün daha fazla dışkı sağlamasını dilediğini de sözlerine ekledi.