İnşaat işçileri Kazakistan’da mahsur kaldı

Yayın tarihi: 2 Temmuz 2021 Cuma 3:20 pm - Güncelleme: 2 Temmuz 2021 Cuma 3:20 pm

İnşaat-Sen,  OMYAP İnşaat Şirketi’ne bağlı olarak Kazakistan’da çalışan işçilerin maaşlarını alamadığını ve vizelerini alamadıkları gerekçesiyle ülkede mahsur kaldıklarını duyurdu.

OMYAP İnşaat Şirketi’nde 60 gün boyunca Kazakistan’ın Çimkent şehrinde çalışan işçilerin hak edişlerini ödemediği iddia edildi. Nisan ayından itibaren vizelerinin alınmasını bekleyen işçiler 1 Haziran’da Kazakistan’da pandemi karantinasının bitmesi ile işçiler vizesiz olarak ülkede kalmaya devam etti. Kazakistan polisi tarafından pasaportlarına el konulan işçiler Kazakistan’da mahsur kaldı.

Olayı yayımladığı basın açıklamasıyla duyuran İnşaat-Sen, “İnşaat işçileri yalnız değil” dedi. İnşaat-Sen Yurt Dışı Koordinasyonu imzasıyla yayımlanan açıklamada şu ifadeler kullanıldı:

İnşaat işçileri, OMYAP İnşaat Şirketi’nde 60 gün boyunca Kazakistan’ın Çimkent şehrinde çalıştı. OMYAP İnşaat patronu Olca Hamza Cibo Kazakistan devletinin desteklediği yapı projesinde çalışan işçilerin hak edişlerini ödemedi. İşçiler nisan ayından itibaren vizelerinin alınmasını bekledi. Ancak OMYAP İnşaat patronu Olcay Hamza Cibo işçileri vizesiz, sigortasız kaçak olarak çalıştırdı.1 Haziran’da Kazakistan’da pandemi karantinasının bitmesi ile işçiler vizesiz olarak ülkede kalmaya devam etti. Bu yüzden Kazakistan polisi işçilerin pasaportuna el koydu. Ülkeye gittiklerinden beri 1 TL bile ödeme alamayan işçiler Kazakistan’da mahsur kaldı. İşçiler hak edişleri bir an önce ödenmeli, OMYAP İnşaat hakkında gerekli tüm soruşturmalar başlatılsın, cezai yaptırımlar uygulanmalıdır. Kazakistan’da mahsur kalan inşaat işçileri için Kazakistan Başkonsolosluğu ve Dışişleri Bakanlığı derhal adım atmalıdır.

İnşaat-Sen Yurtdışı Koordinasyonun’ndan yapılan açıklamanın tamamını sizlerle paylaşıyoruz.

OMYAP İnşaat şirketinin işçisi olarak nisan ayının başında Kazakistan’ın Çimkent şehrine götürülen inşaat işçileri 60 gün boyunca ülkede çalıştı. Kazakistan devletinin desteklediği yapı projesinde çalışan işçilerin hak edişleri OMYAP İnşaat tarafından ödenmedi.

İşçiler sendikamıza, OMYAP İnşaat patronunun ana firma TOO HADİD şirketinden işçilerin hak edişlerini aldığını ancak işçilere ödeme yapmadan Türkiye’ye döndüğünü anlattı. İşçiler nisan ayından itibaren vizelerinin alınmasını bekledi. Ancak OMYAP İnşaat patronu Olcay Hamza Cibo işçileri vizesiz, sigortasız kaçak olarak çalıştırdı.

1 Haziran’da Kazakistan’da pandemi karantinasının bitmesi ile işçiler vizesiz olarak ülkede kalmaya devam etti. Bu yüzden Kazakistan polisi işçilerin pasaportuna el koydu. Ülkeye gittiklerinden beri 1 TL bile ödeme alamayan işçiler Kazakistan’da mahsur kaldı.

Görüyoruz ki işçilere tek taraflı sözleşme imzalatarak yurt dışına çalışmaya götüren OMYAP İnşaat, işçilerin alın terini gasp edip “iz bırakmamayı” başarı olarak görüyor.

Şu an Kazakistan’da alın teri gasp edilen ve ülkelerine dönemeyen 15 inşaat işçisi, kendilerinden önce 33 işçinin daha aynı hak gaspıyla karşılaştığını anlattı. İnşaat işçilerinin hatası ekmek bulamadığı ülkeden kalkıp kilometrelerce uzağa, yurt dışında çalışmaya gitmek midir? Devletin gurbetçiye döndürdüğü inşaat işçilerinin hakkını arama sorumluluğu yok mudur? Sonuna kadar vardır. Devlet bunu inşaat işçilerine borçludur.

Kazakistan’da alın teri gasp edilen ve ülkeye dönmek isteyen inşaat işçileri için tüm yetkilileri ve makamları derhal göreve çağırıyoruz.

OMYAP İnşaat patronu Olcay Hamza Cibo, işçilerin alacaklarını ödeyeceksin.
Yurt dışında kaçak işçi çalıştıran OMYAP İnşaat hakkında gerekli tüm soruşturmalar başlatılsın, cezai yaptırımlar uygulansın.
Kazakistan’da mahsur kalan inşaat işçileri için Kazakistan Başkonsolosluğu ve Dışişleri Bakanlığı derhal adım atmalıdır. Sürece dair atılacak adımlar kamuoyuna duyurulmalıdır.

İnşaat işçileri yalnız değil.

Yaşasın inşaat işçilerinin birliği!

Yaşasın İnşaat-Sen!