İngiltere’deki mutasyon konuşulurken Güney Afrika’daki tehlikeli çıktı

Yayın tarihi: 6 Ocak 2021 Çarşamba 8:56 am - Güncelleme: 6 Ocak 2021 Çarşamba 8:56 am

İngiltere’de bazı bilim insanları, koronavirüs aşılarının Güney Afrika kökenli mutasyona karşı etkili olamayabileceğine dair endişelerini dile getirdi.

 

Reading Üniversitesi’nde hücresel mikrobiyoloji uzmanı olan Simon Clarke, virüsün Güney Afrika’da daha fazla mutasyon geçirdiğini ve bunun endişe verici olduğunu söyledi.

Clarke’a göre virüs, insanlara bulaşıcı hale getiren diken proteini olarak adlandırılan kısındaki mutasyon yüzünden aşılar tarafından sağlanan bağışıklığa daha dayanıklı olabilir.

Warwick Üniversitesi’nden virolog ve moleküler onkoloji uzmanı olan Lawrence Young da virüsün Güney Afrika’da birden fazla mutasyon geçirdiğine dikkat çekerek şu ifadeleri kullandı:

“Diken proteinindeki mutasyonlar endişe verici, mutant virüs bağışıklık kalkanından kaçabilir.”

İngiliz hükümetinin aşı görev biriminin danışmanlarından olan Oxford Üniversitesi’nden Tıp Profesörü John Bell, Pazar günü yaptığı açıklamada aşıların İngiltere’deki mutasyona karşı etkili olacağını belirtmişti. Ancak Bell, asıl soru işaretinin Güney Afrika mutasyonu ile ilgili olduğunu söylemişti.

Bilim insanları hem Güney Afrika hem İngiltere’de görülen varyasyonların viral yüklemesinin fazla olduğu ve bunun da daha bulaşıcı olmaları anlamına geldiğini söylüyor.