İngiltere’de Yüksek Mahkeme’den Julian Assange’a temyiz izni

Yayın tarihi: 20 Mayıs 2024 Pazartesi 5:10 pm - Güncelleme: 20 Mayıs 2024 Pazartesi 5:10 pm

İngiltere Yüksek Mahkemesi, WikiLeaks‘in kurucusu Julian Assange‘ın, ABD’ye iade davasına karşı temyiz başvurusu yapabileceğine karar verdi.

İngiltere’nin başkenti Londra’daki Yüksek Mahkeme, WikiLeaks’in tutuklu kurucusu Julian Assange’a ilişkin kararında, davasıyla ilgili verilen güvencelerin ‘tatmin edici olmadığına’ hükmederek temyiz duruşması yapılmasına karar verdi.

Yüksek Mahkeme, mart ayında verdiği kararda, 52 yaşındaki Assange’a üç gerekçeden temyize gitme izni vermişti. Ancak, mahkeme aynı zamanda, ABD’den Assange için idam cezası talebinde bulunmayacağı ve Assange’ın ABD Anayasası’nın kendisine tanıdığı, mahkemede ifade özgürlüğü hakkını kullanabileceğinin garantisini istemişti. Reuters haber ajansının aktardığına göre, iki Yüksek Mahkeme hakimi, ABD’nin verdiği güvencelerin yetersiz olduğuna hükmederek temyiz sürecinin devam etmesine izin verdi.

ASSANGE’IN DAVA SÜRECİ

Julian Assange’ın kurduğu WikiLeaks, 28 Ekim 2010’da ABD’nin Irak ve Afganistan’da işlediği suçları da delillendiren 251 bin gizli belgeyi yayımlamıştı. Assange, Haziran 2012’de sığındığı Ekvador’un Londra Büyükelçiliğinden 11 Nisan 2019’da çıkarılarak gözaltına alınmış ve “kefaletle serbest bırakılma şartlarını ihlal etmekten” tutuklanarak Londra’daki Belmarsh Hapishanesi’ne konulmuştu. Mahkeme, 50 hafta hapse mahkum edilen Assange’ın, iade talebi çerçevesinde cezasını tamamladıktan sonra da tutuklu kalmasına karar vermişti. Yüksek Mahkeme, 10 Aralık 2021’de Assange’ın ABD’ye iade edilebileceğine hükmetmişti.

Westminster Sulh Ceza Mahkemesinin 20 Nisan 2022’de iadeye hükmetmesiyle dönemin İçişleri Bakanı Priti Patel, 17 Haziran 2022’de Assange’ın ABD’ye iade edilmesi kararını imzalamıştı.

Assange’ın avukatları da 1 Temmuz 2022’de karara ilişkin Yüksek Mahkemeye itiraz başvurusunda bulunmuştu. Julian Assange’ın ABD’ye iade davasına ilişkin duruşmalar, 20-21 Şubat’ta Yüksek Mahkeme’de görülmüş, kararın ileri tarihte verileceği kaydedilmişti.

BM’den İngiltere’ye çağrı: Julian Assange’ın intihar riski var

ABD, “İDAM ETMEME” GÜVENCESİ VERDİ

Mahkeme 26 Mart’ta ise ABD tarafından bazı güvenceler verilmezse Assange’ın ABD’ye iade edilmeyeceğine hükmetmişti. ABD’den, Assange’ın ölüm cezasına çarptırılmayacağı ve adil şekilde yargılanacağı gibi güvenceler istenmiş, aksi halde Assange’ın tutukluluğunun kaldırılması için temyiz başvurusu yapabileceği ifade edilmişti. Yüksek Mahkeme, güvencelerin verilmesinin ardından bunların tatmin edici olup olmadığına karar vereceğini açıklamıştı. ABD, nisan ayında talep edilen güvenceleri vereceğini duyururken Stella Assange ise eşinin, ABD vatandaşı olmadığı için bazı haklara sahip olamayacağını ifade etmişti.

Assange’ın avukatları ve destekçileri, ABD’ye iadesi durumunda 175 yıla kadar hapis cezası alabileceğini belirtirken ABD tarafı ise hapis cezasının 4 ila 6 yıl olabileceğini öne sürüyor.

Ekvador, Wikileaks kurucusunun vatandaşlığını iptal etti

Kaynak: AA