İngiltere’de Nu varyantı paniği! 6 ülkeye seyahat kısıtlaması

Yayın tarihi: 26 Kasım 2021 Cuma 8:33 am - Güncelleme: 26 Kasım 2021 Cuma 1:26 pm

İngiltere, uzmanların “şimdiye kadar gördüğümüz en kötü” olarak adlandırdığı yeni bir COVID varyantı nedeniyle altı Afrika ülkesi için seyahat kısıtlamaları getiriyor.

İngiltere’de Güney Afrika, Namibya, Lesoto, Botsvana, Eswatini ve Zimbabve’den uçuşlar bugün 12:00’den Pazar günü 04:00’e kadar askıya alınacak. Pazar gününden itibaren, İngiltere’ye yeni gelenlerin otellerde karantinaya alınması gerekecek.

Javid, bilim adamlarının yeni varyant konusunda “son derece endişeli” olduğunu, bu varyanta ilişkin daha fazla şey öğrenilmesi gerektiğini vurguladı.

Dünya Sağlık Örgütü: Ülkeler zorunlu koronavirüs aşısını düşünmeli

Yeni varyantın, Delta türünden daha bulaşıcı olabileceğini belirten Javid, mevcut aşıların da varyanta karşı daha az etkili olabileceğini kaydetti.

Javid, 6 ülkeyi kırmızı listeye eklemenin “temkinli olmak, harekete geçmek ve sınırları korumaya çalışmak” olduğunu ifade etti.

UKHSA da yeni varyanta ilişkin olarak yaptığı açıklamada, “şimdiye kadar gördüğümüz en kötü varyant” değerlendirmesinde bulundu.

Güney Afrika, Namibya, Lesoto, Botsvana, Esvatini ve Zimbabve’den uçuşlar yarın saat 12.00’den itibaren askıya alınacak ve pazar günü saat 16.00’dan sonra İngiltere’ye yeni gelenlerin de otellerde karantinaya alınması gerekecek.

İngiltere’de şu ana kadar yeni Covid-19 varyantına ilişkin vaka bildirilmedi.

GÜNEY AFRİKA VE BOTSVANA’DA COVİD-19’UN YENİ VARYANTI TESPİT EDİLDİ

Güney Afrika Cumhuriyeti ile Botsvana’da, Covid-19’un çok sayıda mutasyona uğramış, B.1.1.529 olarak isimlendirilen yeni bir varyantına rastlandığı belirtilmişti.

Güney Afrika’dan Hong Kong’a seyahat eden 1 kişide de bu virüse rastlandığı bilgisi verilmişti.

“Süper varyant” olarak nitelendirilen B.1.1.529 varyantının 32 mutasyona sahip olduğu ifade edilmişti.

Uzmanlara göre, mevcut aşıların bu varyanta karşı etkili olup olmadığı henüz bilinmiyor. Düşük görülme sıklığı nedeniyle varyantın çok bulaşıcı olmayan bir tür olduğu tahmin ediliyor.