İngiltere Rusya’nın en büyük bankasının mal varlıklarını dondurdu

Yayın tarihi: 6 Nisan 2022 Çarşamba 8:46 pm - Güncelleme: 6 Nisan 2022 Çarşamba 8:46 pm

İngitere, Rusya’nın en büyük bankası Sberbank’ın tüm mal varlıklarının dondurulmasına karar verdi. Londra yönetimi ayrıca İngiliz firmalarının Rusya’ya tüm yeni dış yatırımlarını yasakladı.

İngiltere Dışişleri Bakanlığı, Rusya’nın en büyük bankası Sberbank’ın tüm varlıklarının dondurulmasına ve İngiliz firmalarının Rusya’ya tüm yeni dış yatırımlarının yasaklanmasına karar verildiğini duyurdu.

İNGİLTERE: PUTİN SAVAŞ MAKİNESİ

Bakanlık yaptığu açıklamada, “Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin’in savaş makinesini aç bırakmak için kapsamlı yeni yaptırım kararları alındığı” belirtildi.

Gerekçe olarak Ukrayna’da sivillere yönelik “menfur saldırılara” ilişkin haberlerin gösterildiği açıklamada, yeni yaptırım paketinin Rus ekonomisinin kilit sektörlerine darbe vuracağı ve Rus enerjisine olan bağımlılığı sona erdireceği iddia edildi.

İNGİLTERE 2022’YE KADAR ENERJİ BAĞIMLILIĞINI SONLANDIRMAK İSTİYOR

2022’nin sonuna kadar İngiltere, Rus kömür ve petrolüne olan tüm bağımlılığını sona erdirecek ve sonrasında ise mümkün olan en kısa sürede gaz ithalatını sonlandıracak.

Gelecek haftadan itibaren, Rusya’nın petrol üretme ve ihraç etme kabiliyetini azaltmak amacıyla önemli petrol arıtma ekipmanları ve katalizörlerinin ihracatı yasaklanacak.

Ayrıca Rusya için önemli bir gelir kaynağı olan demir-çelik ürünleri ithalatı da yasaklanırken, 8 oligark daha yaptırım listesine eklendi.

Bugünkü duyuruyla beraber, yaptırım uygulanan bankaların sayısı 18’e, oligarkların sayısı da 82’ye çıktı.

 

YAPTIRIMLARA RAĞMEN RUS RUBLESİ ESKİ SEVİYESİNE DÖNDÜ

Rusya’nın Ukrayna’ya başlattığı askeri operasyon sebebiyle Batı ve ABD Moskova yönetimine çeşitli ekonomik yaptırımlar uyguladı. Tarihi değer kaybına uğrayan Rus Rublesi, operasyonun başlandığı bir gün önceki seviyesi olan dolar/ruble paritesine geri döndü.

 

Rus rublesi savaş öncesi seviyesine döndü