İngiltere parlamentosunu karıştıran olay! Vekillere ‘cinsel içerikli mesaj’ tuzağı

Yayın tarihi: 26 Haziran 2024 Çarşamba 3:03 pm - Güncelleme: 26 Haziran 2024 Çarşamba 3:03 pm

İngiltere’de en az 12 erkek milletvekili, cinsel içerikli mesaj dolandırıcılığının hedefi oldu. Dolandırıcılık şüphelisi bir kişi Londra’da gözaltına alındı.

İngiltere Metropolitan Polisi, başkent Londra’da milletvekillerinin hedef alındığı cinsel içerikli mesaj dolandırıcılığıyla ilgili harekete geçti. Ülkede en az 12 siyasetçi erkeğin maruz kaldığı öne sürülen ‘cazibe tuzağı’ (honeytrap) dolandırıcılığıyla bağlantılı olduğu düşünülen bir şüpheli gözaltına alındı.

Muhafazakar Parti Hazel Grove milletvekili William Wragg, nisan ayında yaptığı açıklamada, bir flört uygulamasında tanıştığı bir erkeğe diğer milletvekillerinin kişisel bilgilerini sağladığını kabul etmiş, bu kişinin ‘kendi mahrem fotoğraflarını’ diğerlerine göndermesinin ardından ‘gizliliğinin ihlal edildiğini hissettiğini’ söylemişti.

The Times gazetesi, konuya ilişkin haberinde, numaraları paylaşılan kişilere ardından istenmeyen flörtöz mesajlar gönderildiğini aktarmıştı. Habere göre, iki milletvekili ise kendilerine gönderilen bu mesajlara kendi özel fotoğraflarını göndererek karşılık vermişti.

TACİZ VE ÇEVRİMİÇİ GÜVENLİK KANUNUNU İHLAL SUÇLAMASI

The Guardian gazetesinin aktardığına göre, İngiltere’deki en az 12 siyasetçiyi hedef aldığı iddia edilen bu olayla bağlantılı olarak nisan ayında bir soruşturma başlatıldı. İngiltere basınına ‘seksting’ (cinsel içerikli mesajlaşma) dolandırıcılığı olarak yansıyan bu olaya ilişkin başlatılan soruşturma kapsamında, 26 Haziran Çarşamba günü Londra’nın Islington bölgesinde bir kişinin gözaltına alındığı açıklandı. Şüpheliye tacizin yanı sıra Çevrimiçi Güvenlik Kanunu’nu ihlal suçlaması yöneltildiği ifade edildi.

“ONA DURMASINI SÖYLEDİM, BENİ MANİPÜLE ETTİ”

Wragg, maruz kaldığını iddia ettiği olaya ilişkin nisan ayında yaptığı açıklamada, “(Ellerinde) benimle ilgili uygunsuz şeyler var. Beni rahat bırakmıyorlardı. İnsanlarla ilgili (bir şeyler) soruyorlardı. Onlara bazı numaralar verdim ama hepsini değil. Ona durmasını söyledim. Beni manipüle etti; ben de şimdi başkalarına zarar verdim” dedi.

Politico’ya göre, aralarında görevdeki bir devlet bakanının da olduğu 12 erkek, söz konusu ‘operasyondan’ etkilendi. Buna göre, bu kişiler, kendilerine ‘Abi’ ya da ‘Charlie’ diyen kişilerden flörtöz mesajlar ve fotoğraflar alıyordu. Times ya da Politico’nun haberlerinde bu mesajların arkasında kimin olduğuna inanıldığına ilişkin bir bilgi yer almamıştı.

“BİZİM İÇİN BÜYÜK BİR ENDİŞE KAYNAĞI”

İngiltere polisi, ‘kötü niyetli iletişim’ ihbarı üzerine soruşturma yürüttüklerini belirtirken, Maliye Bakanı Jeremy Hunt, “Son günlerde yaşananlar, bizim için büyük bir endişe kaynağı. Bundan tüm milletvekillerinin alması gereken bir ders var: Siber güvenlik konusunda çok dikkatli olmalılar” ifadelerini kullanmıştı. Bir parlamento sözcüsü de konuya ilişkin açıklamasında, ‘mesajları anlamak için çalıştıklarını’ söylemişti.

Sözcü, açıklamasında, şu ifadelere yer vermişti: “Parlamento güvenliği çok ciddiye alıyor ve bunun gibi olaylar karşısında hükümetle yakından çalışıyor. Bundan etkilenen ve endişeli olan herkesi Parlamento Güvenlik Departmanı ile iletişime geçmeye çağırıyoruz.”

İngiltere, parlamento, dolandırıcılık, cinsel içerikli mesaj dolandırıcılığı

Kaynak: Gazete Duvar