İngiltere kafelere müşteri girişi yasağını kaldıracak

Yayın tarihi: 17 Mayıs 2021 Pazartesi 7:37 am - Güncelleme: 17 Mayıs 2021 Pazartesi 7:38 am

İngiltere, koronavirüs salgınında normalleşme sürecinin üçüncü aşamasına bugün başlıyor. Yeni dönemde, kafe, restoran ve barların iç mekanlarına da müşteri kabul edilebilecek.

Birleşik Krallık’ta koronavirüs salgınında normalleşme sürecinin üçüncü aşamasına bugün itibarıyla geçiliyor. Yeni dönemde, kafe, restoran ve barların iç mekanlarına da müşteri kabul edilebilecek.

Başbakan Boris Johnson, insanların koronavirüs sebebiyle durdurduğu hayatlarına yeniden başlamaları gerektiğini söyledi.

Herkesin yine de dikkatli olmak konusunda uyaran Johnson, insanları haftada iki kez test yaptırmaya, hijyen kurallarına uymaya ve vakti geldiğinde de aşı olmaya çağırdı.

Kapanma döneminden çıkarak büyük bir dönüm noktasına ulaşıldığını belirten Johnson, “Ancak bir sonraki adımını büyük bir dikkatle atmalıyız. Bugün yeni özgürlüklerimizin tadını çıkarırken virüsü uzak tutmak adına herkesi dikkatli olmaya ve sorumluluk almaya çağırıyorum” diye konuştu.

İngiltere ve İskoçya’da herkes, semptom göstermese dahi 30 dakikada sonuç verebilen test kitlerini ücretsiz sipariş verebiliyor. Galler ve Kuzey İrlanda’da ise bu imkan evden çalışamayan kişiler için geçerli.

Normalleşme nasıl sağlanacak?

Birleşik Krallık’ta bugün itibarıyla yeni döneme geçilse de süreç İngiltere, İskoçya ve Galler’de farklı şekilde uygulanacak. Artan vakalar sebebiyle İskoçya’nın Glasgow ve Moray bölgelerinde kısıtlamalar kaldırılmayacak.

İngiltere

Dış mekanlarda 30 kişiye kadar, iç mekanlarda ise en fazla altı kişi ya da iki hanehalkı üyelerinin buluşması mümkün olacak. Gecelik konaklamalar serbest olacak.

Kafe, restoran ve barların iç mekanlarına da müşteri kabul edilebilecek.

Sinema, müze, çocuk oyun alanları ve oteller kapılarını aylar sonra açacak.

Toplu spor aktiviteleri ve spor egzersizleri için iç mekanlar kullanılabilecek. Sauna ve buhar odaları müşteri kabul edebilecek.

Düğünler, resepsiyonlar ve diğer benzeri etkinlikler de 30 kişiyle sınırlı olmak üzere organize edilebilecek.

İskoçya (Glasgow ve Moray hariç):

Dış mekanlarda 8 kişiye kadar, iç mekanlarda üç hanehalkından 6 kişiye kadar buluşmak mümkün olacak.

Pub ve restoranlar 22.30’a kadar iç mekanlarda içki servis edebilecek.

Sinema ve tiyatrolar yeniden açılacak. Bu mekanlarda kapalı alanda 100 kişiye kadar etkinlikler mümkün olabilecek.

Galler:

Publar ve restoranların iç mekanları yeniden açılabilecek ve insanlar buralarda 6 kişiye kadar buluşabilecek.

Oteller, sinemalar, bowling salonları, müzeler, galeriler ve tiyatrolar yeniden açılacak.

Üç ülkede de yurt dışı tatillerine izin verilecek.

Kuzey İrlanda, kısıtlamaları kaldırmayı 20 Mayıs’ta gözden geçirecek.

 

36,5 MİLYONDAN FAZLA KİŞİ AŞI OLDU

Resmi verilere göre Birleşik Krallık’ta son 24 saatte bin 926 Covid vakası kaydedilirken, 4 kişi de koronavirüs sebebiyle hayatını kaybetti.

Birleşik Krallık’ta 36,5 milyondan fazla insan ilk doz Covid-19 aşısını oldu. İki doz aşı olan insan sayısı ise 20,1 milyona ulaştı.

Bugün itibarıyla, yurtdışına seyahat edecekler, aşı olduklarını kanıtlamak için “NHS Covid-19” telefon uygulamasından farklı olarak “NHS” uygulamasını kullanabilecek.