İngiltere Google ve Apple’ı yakın takibe aldı

Yayın tarihi: 14 Haziran 2022 Salı 11:00 am - Güncelleme: 13 Haziran 2022 Pazartesi 8:17 pm

İngiltere’nin Rekabet ve Piyasa Otoritesi (CMA), belirli uygulama geliştiricilerinin, özellikle uygulama içi satın almalar için teknoloji devinin ödeme sistemini kullanmasını gerektiren Google’ın Play Store kuralları hakkında ayrı bir soruşturma başlattı.

 

CMA, bir yıl süren araştırmasının ardından, teknoloji devlerinin mobil ekosistemler üzerinde gerçekten de “etkili bir ikili tekel” sergiledikleri sonucuna vardı. Birleşik Krallık’taki tüm mobil web taramalarının toplam %97’si Apple ve Google’ın tarayıcı motorları tarafından desteklenmektedir.

iPhone’lar ve Android cihazlar genellikle Safari ve Chrome önceden yüklenmiş olarak geliyor bu da iki şirketin tarayıcılarının da en başından beri avantajlı olduğu anlamına gelir. Ayrıca Apple, geliştiricilerin iOS ve iPadOS uygulamalarının web’de gezinmek için WebKit motorunu kullandığından emin olmalarını gerektirir. CMA, bunun Apple’ın Safari’ye yatırım yapmak zorunda kalabileceği teşvikleri sınırladığını söylüyor.

 

CMA

Ajans ayrıca Apple’ın bulut oyun uygulamalarının App Store‘dan indirilmesini engelleyen politikalar uyguladığına da dikkat çekti. Kurallarına göre, bulut oyun hizmetleri, listelenmek istiyorlarsa, oynanabilir her oyunu inceleme ve onay için ayrı ayrı göndermeleri gerekir. Şirket sonunda bir istisna oluşturdu, ancak yalnızca Xbox Cloud Gaming gibi hizmetleri bir tarayıcı aracılığıyla iOS cihazlarda kullanılabilir hale getirmek için.

 

CMA yaptığı duyuruda, müdahale eksikliğinin teknoloji devlerinin sadece mobil tarayıcılar üzerinde değil, aynı zamanda mobil işletim sistemleri ve uygulama mağazaları üzerinde de tekellerini sürdürmelerine ve hatta güçlendirmelerine olanak sağladığını açıkladı. Onların bu tekeli rekabeti engelleyebilir ve bireylerin ve diğer şirketlerin bu pazarlar için yeni ürünler ve teknolojiler geliştirmesi ve geliştirmesi için teşvikleri sınırlayabilir.

Google Chrome Emotet saldırısı ile gündemde