İngiliz devleri Vedat Muriqi için Fenerbahçe’nin kapısına dayandı!

Yayın tarihi: 27 Aralık 2019 Cuma 11:30 am - Güncelleme: 27 Aralık 2019 Cuma 11:30 am

Sezon başında Rizespor’dan sarı-lacivertlilere 3,5 milyon euro bedelle transfer olan Kosovalı yıldız, attığı gollerle ve yaptığı asistlerle taraftarların gözdesi olmuş durumda. Kısa süre içerisinde büyük yükseliş gösteren ve yıldızını parlatan Muriqi için Premier Ligden flaş haberler geliyor.

Sezon başında Süper Lig ekibi Rizespor’dan Fenerbahçe’ye transferi gerçekleşen Vedat Muriqi, basamakları yavaş yavaş tırmanıyor. Geçtiğimiz sezon Karadeniz ekibinde attığı 17 gol ve 8 asistle dikkatleri üzerine çeken Kosovalı yıldız, transfer savaşında Fenerbahçe ve Galatasaray’ı birbirine düşürmüş, ardından sarı-lacivertlileri tercih etmişti.

Fotomaç’ın haberine göre, Fenerbahçe’de de gösteriği performans ile taraftarların gönlünde taht kuran 25 yaşındaki golcü, takımına kazandırdığı puanlar ve attığı şık gollerle bu kez de Avrupa’nın dikkatini çekmiş durumda. EURO 2020 elemelerinde Kosova, İngiltere’nin konuğu olmuş ve Muriqi, İngilizlere karşı 1 gol 1 asistle oynamıştı. Karşılaşma sonrasında İngiliz scoutların dikkatini çeken Muriqi için bir çok menajer, oyuncunun Fenerbahçe’de izlenmesi için talimat vermişti.

Fenerbahçe’nin bir çok lig maçını özel olarak izlettiren Premier Lig ekipleri, son olarak Kadıköy’de oynanan Fenerbahçe – Beşiktaş derbisini canlı olarak takip etti ve detaylı analiz yaptı. Dev derbinin 58. dakikasında Beşiktaş ağlarını sarsan Muriqi’nin golü scoutlar tarafından tam not alırken, Ocak transferi için resmi girişimlerin başlamasına olanak sağladı. İngiliz medyasında yer alan habere göre Çağlar Soyüncü’nün de formasını giydiği Leicester City ile beraber Jose Mourinho’nun takımı Tottenham ve Manchester United, Vedat Muriqi için resmi teklif yapmaya hazırlanıyor.

Haberin detaylarında yer alan satırlar şu şekilde;

Türkiye Ligi, Avrupa’nın en iyi beş liginde başarılı kariyerlerden sonra kramponlarını asmak üzere olan önemli oyunculara kapılarını açmasıyla biliniyor. Ancak, Türk Süper Ligi genç ve yetenek vaat eden yetenekleri de içinde barındırıyor. Şu anda, üç Premier Lig kulübü dahil olmak üzere, Avrupa’nın bir çok ekibinin gözü, Fenerbahçe’de göze çarpan forvet Vedat Muriqi’ye çevirmiş durumda.

Leicester City, 25 yaşındaki forveti Şükrü Saracoğlu Stadyumu’nda gözlemlemek için İstanbul’a scoutlar gönderdi. Daha sonra Muriqi yarışına Leicester’a ek olarak Tottenham ve Manchester United da katıldı. Eylül ayında izlenmeye başlanan futbolcunun piyasa değerinin 18 milyon pound (21 milyon euro) olduğu söyleniyor.

Muriqi, kariyerinin son altı sezonunu Türkiye’de geçirdi ancak golcü futbolcu adını 2017’de Rizesporla imzaladıktan sonra duyurmaya başladı. Rizespor ile bir buçuk sezonda (50 maçta) 25 gol atmayı başardı. Bu etkileyici performans Türkiye’nin en iyi takımları Fenerbahçe, Galatasaray ve Beşiktaş arasında bir savaşa yol açtı. Ancak, Muriqi, yeteneklerini ülkenin en başarılı kulübü Fenerbahçe’ye götürdü.

Bu kulüpte ilk sezonunu yaşan Muriqi, şu ana kadar 15 maçta 10 gol attı ve bu istatistik, Premier Lig ekiplerinin dikkatini çekti. Muriqi, son 12 yılda kulübünün en iyi golcü performansına ulaştı. Yıldız oyuncu, ek olarak Kosova’da yılın futbolcusu ödülü aldı. Muriqi, küçük Balkan ülkesi (Kosova) için son 16 maçında 7 gol attıktan sonra ününü sağlamlaştırdı.

PREMIER LİG’E UYGUN MU?

Boyu 1,94 olan Muriqi, ceza sahası içerisinde kendisini hissettirebilen, korkutucu bir forvet olarak göze çarpıyor. Kosovalı Milli oyuncu, öncelikle ceza sahası içerisinde topları almaya bağımlı ve golcü olarak çalışıyor. Ancak, hızlı bir şekilde pozisyona girebiliyor ve kendine şanslar yaratabiliyor.

Premier Lig, Süper Lig’e oranla çok büyük bir adım ancak Muriqi, bir forvetin İngiltere’de başarılı olabilmesi için gereken becerilere sahip. Daha fazla destek geldiğinde (oyun içerisinde) topu tutma gücü ve yeteneği, onu daha önemli bir oyuncu yapacaktır. Ayrıca bitiriciliği, onun Türkiye’de yıldızını parlatan etmendi.

VEDAT MURIÇ KİMDİR?

4 Nisan 1994’te Kosova’nın güneybatısındaki Prizren şehrinde hayata gözlerini açan Muriqi’nin çocukluğu savaşın ortasında geçmiş… 1998-1999 yılları arasında yaşanan Kosova Savaşı’nda, evini terk etmek zorunda kalan Muriqi, ailesiyle birlikte Arnavutluk’a sığınmak zorunda kalmış.

Kendisi gibi profesyonel futbolcu olan babası Orhan Muriqi’yi, bir maç sırasında geçirdiği kalp krizi sonucu kaybeden Vedat Muriqi, Kosova’nın Yugoslavya ile savaş içerisinde olduğu dönemde çok zor günler geçirmiş.

Savaş sırasında yaşadıklarını hatırlamak istemediği anılar olarak anlatan Vedat Muriqi, “Küçükken hatırladığım şeyler var. Evimizden başka yere göç etmek zorunda kaldık savaş bitene kadar. Ailecek gittik. Bir yerde 50-55 kişi kalıyorduk. Göç ettikten sonra sadece bir odada 50-55 kişi kalmaya başladık. Onun öncesinde iki gün şişelerin üzerinde bodrumda yattık.” ifadelerini kullanmıştı.

Muriqi futbola 2005 yılında ülkesinin KF Liria takımında başladı. 2011 yılında profesyonel oldu. Bu takımda 10 maça çıktı 3 gol attı. 2013 yılında ise KS Teuta takımına transfer oldu. Bu takımda 18 maça çıktı 2 gol attı. 2014 yılında ise Besa takımına alınan oyuncu,2013-14 ara transfer döneminde Eskişehirspor’a denemeye alındı. Sezon sonunda ise Eskişehirspor’a transfer oldu. Bu takımla hazırlık maçlarına çıkan Muriqi, transfer sezonu bitmeden Ağustos 2014’te Giresunspor’a transfer oldu.

Giresunspor serüveninin ardından Süper Lig’in köklü ekiplerinden Gençlerbirliği’ne transfer olan Kosovalı oyuncu burada oynadığı 55 maçta 10 gol kaydetti. Son olarak ise bu sezon Karadeniz ekiplerinde Çaykur Rizespor formasını terleten golcü oyuncu, takımının ligin ikinci yarısında yükselişe geçmesine golleriyle katkıda bulundu.

Yıldız golcü, bu sezon şimdiye dek Fenerbahçe formasıyla 16 müsabakada forma giyerken 11 gol 3 asist yaptı. (Türkiye Kupası dahil)