İngiliz Büyükelçi’den S-400 çıkışı: Umarız Türkiye, gelecekte NATO ile işbirliği yapar

Yayın tarihi: 28 Ocak 2021 Perşembe 11:13 pm - Güncelleme: 28 Ocak 2021 Perşembe 11:13 pm

Türkiye’nin Rusya’dan aldığı S-400 hava savunma sistemleri konusunda yorumlarda bulunan İngiltere’nin Ankara Büyükelçisi Chilcott, ”İngiltere, savunma sektöründe Türkiye ile birlikte çalışma ve işbirliğini sürdürme kararlı.” ifadelerini kullandı.

İngiltere’nin Ankara Büyükelçisi Dominick Chilcott, Diplomasi Muhabirleri Derneği üyesi gazetecilerin güncel konulara ilişkin sorularına yanıt verdi. Büyükelçi, Türkiye’nin Rusya’dan satın aldığı S-400 hava savunma sistemleri hakkında önemli açıklamalarda bulundu.

BBC Türkçe’nin aktardığına göre Chilcott, “Türkiye, Rusya ile stratejik işbirliğine gidiyor, S-400 füze savunma sistemi satın alıyor. İngiltere ile Rusya arasında hâlâ devam eden kritik sorunları da göz önünde bulundurursak, İngiltere S-400 satışına nasıl yaklaşıyor?” sorusuna, “NATO’nun, Rusya’dan askeri malzeme alınması konusunda bir prensibi var. NATO müttefikleri kendi aralarında bunun yapılmaması gerektiği konusunda uzlaştı. Bu, İngiliz hükümetinin de bu konudaki pozisyonudur” şeklinde yanıt verdi. Chilcott şunları söyledi:

”POZİSYONUMUZ GAYET AÇIK’’

“Dediğiniz gibi NATO müttefikleriyiz. Savunma sanayi sektöründe işbirliği yapıyoruz, ikili ilişkilerin önemli bir bileşeni. Savunma sanayi işbirliğinde TFX savaş uçakları son derece önemli bir proje. İngiltere, savunma sektöründe Türkiye ile birlikte çalışma ve işbirliğini sürdürme kararlı. NATO’da karar verilen, müttefiklerin Rusya’dan askeri malzeme almama veya Rusya kaynaklı mühimmatı kullanmama pozisyonunun arkasındayız. Buna tek istisna, Soğuk Savaş döneminden kalma Rusya’dan gelen malzemeleri bulunduran ülkelerdir. Pozisyonumuz gayet açık. Umarız Türkiye gelecekte NATO müttefikleriyle savunma sanayi işbirliğine gider, Rusya’yla değil.”

Türkiye’de Türk Havacılık ve Uzay Sanayi’nin (TAİ) F-16 savaş uçaklarının yerini alması hedefiyle geliştirdiği TFX jetlerinin motorları için de değerlendirmeler de bulunan Chilcott, “İngiliz hükümeti, Rolls-Royce’un bu projede Türk ortaklarla birlikte motorların dizayn edilmesi ve üretilmesi için çalışan şirket olmasını umuyor” ifadelerini kullandı.