Ingenuity yeni bir rekora imza attı

Yayın tarihi: 1 Haziran 2022 Çarşamba 7:30 am - Güncelleme: 31 Mayıs 2022 Salı 4:14 pm

NASA’nın Mars’taki droneu Ingenuity, geçtiğimiz günlerde bugüne kadarki en uzun uçuşunu yaparak yeni bir rekora imza attı.

NASA’nın bugüne kadar Güneş Sistemi’nin farklı noktalarına gönderdiği keşif araçları arasında belki de beklentileri en çok aşan aracı Ingenuity oldu. Mars’ta keşif yapan helikopter görünümlü drone, kızıl gezegene yollanırken umulandan çok daha iyi bir performans sergiledi. Bugün hala kızıl gezegenin üstünde uçmaya devam eden Ingenuity, NASA adına yeni bir rekora daha imza attı.

 

Ingenuity’nin son rekoru, 18 Nisan’da, drone’un 25. uçuşu sırasında geldi. Drone, 25. uçuşu sırasında havalandıktan sonra yaklaşık 704 metre uçarak bugüne kadarki en uzun uçuşunu gerçekleştirdi. Drone, bu uçuş sırasında saatte yaklaşık 20 kilometre hıza ulaştı. Böylece sadece bugüne kadarki en uzun uçuşunu yapmakla kalmayıp, bugüne kadarki en hızlı uçuşunu da yapmış oldu.

NASA, geçtiğimiz günlerde bir video yayınlayarak Ingenuity tarafından bu tarihi uçuş sırasında kaydedilen görüntüleri uzay meraklıları ile paylaştı.

NASA’nın Ingenuity ekibinin başındaki isim olan Teddy Tzanetos, konu hakkında yaptığı açıklamada şu ifadeleri kullandı: “Bu rekor kıran uçuşumuzda Ingenuity’nin aşağıya bakan navigasyon kamerası bizlere, Mars’ın yüzeyinin 10 metre üstünde saatte 20 kilometre hızla kayıp gitmenin ne kadar nefes kesen bir his olacağını gösterdi.”

Ingenuity’nin yakında Mars üzerindeki 29. uçuşunu yapacak. Oysa droneun sadece beş uçuş yapması ve bu beş uçuşu gerçekleştirdiği ilk ayın sonunda görevini tamamlamış olması bekleniyordu. Ancak Ingenuity tüm beklentileri aşmayı başardı. Bu noktada NASA dronedan yeni rekorlar bekliyor. Çünkü Ingenuity her seferinde sınırları biraz daha aşmayı başarıyor.

 

 

Boeing Starliner’ın ilk uzay uçuşunun videosu yayınlandı