İnek Bayramı’na çifte soruşturma

Yayın tarihi: 16 Mayıs 2022 Pazartesi 8:53 am - Güncelleme: 16 Mayıs 2022 Pazartesi 8:53 am

Ankara Üniversitesi Siyasal Bilgiler Fakültesi’nde her yıl kutlanan İnek Bayramı’nda bir öğrenci İnek Duası okudu. Üniversite rektörlüğü öğrencinin İnek Duası’yla ilgili adli ve idari inceleme başlatıldığını duyurdu.

Ankara Üniversitesi Siyasal Bilgiler Fakültesi’nde öğrenciler tarafından 12 Mayıs 2022 Perşembe günü kutlanan ve fakültenin 90 yıllık geleneği olan İnek Bayramı’nda bu yıl da bir öğrenci imam kılığında İnek Duası yaptı. Bu durum ‘bazı’ çevrelerin tepkisini çekti.

Ankara Üniversitesi Rektörlüğü 90 yıllık gelenekten rahatsız oldu

ÇİFTE SORUŞTURMA
Ankara Üniversitesi Rektörlüğü, sosyal medya hesabından bugün yaptığı açıklamada, bu yılki kutlamalar sırasında bir öğrencinin imam kılığında yaptığı İnek Duası’yla ilgili hem disiplin hem de adli inceleme başlatıldığını bildirdi. Rektörlükten yapılan açıklama şöyle:

“Perşembe günü (12/05/2022) Siyasal Bilgiler Fakültesi’nde düzenlenen etkinlik esnasında fakültemiz ve üniversitemiz ilkeleri ile bağdaşmayan ve asla tasvip edilemeyecek olay ile ilgili olarak hem disiplin hem de adli inceleme başlatılmış olup, sonucu kamuoyu ile paylaşılacaktır.”

MÜLKİYELİLER TEPKİLİ

Karara Mülkiyeliler Birliği tepki gösterdi. Açıklamada “İnek Bayramı ve İnek Bayramı bileşenleri, tarihi Ankara Üniversitesi’nin ötesine geçen Mülkiye’nin geleneğidir. Siyasal Bilgiler Fakültesi’nin ilkeleri ise bu köklü tarihten, akademik birikiminden, eleştirel, mizah dolu ve hicivle beslenen değerlerinden oluşmaktadır” denildi.

BERAATLA SONUÇLANMIŞTI

SBF’de 2016 kutlanan İnek Bayramı’nda imam kılığında İnek Duası’nı okuyan Mehmet Can Tan hakkında, ‘halkın bir kesiminin benimsediği dini değerleri alenen aşağıladığı’ iddiasıyla dava açılmıştı. Ankara 17. Asliye Ceza Mahkemesi, Tan’ın beraatına karar vermişti. Ankara Bölge Adliye Mahkemesi 4. Ceza Dairesi, temyiz talebini reddederek ilk derece mahkemesinin verdiği beraat kararını onamıştı.

İNEK BAYRAMI NEDİR?

İnek Bayramı, yaygın olarak Mülkiye adıyla bilinen Ankara Üniversitesi Siyasal Bilgiler Fakültesi öğrencilerince her yıl mayıs ayında yapılan bir öğrenci şenliğidir.

İnek Bayramı, ilk olarak 1930’larda kutlanmaya başlamıştır. Birkaç gün süren etkinlikte bir araya gelen öğrenciler çeşitli spor müsabakaları, şiir dinletileri, söyleşiler ve konserlerden sonra başta “İnek duası” ve “İnek yürüyüşü” yapılır. Bölümlerin fermanları okunur. Son olarak öğrenciler Cebeci’den Kızılay’a yürürler. Bayramda okunan inek duası ve bölüm fermanları ülke gündemine ve hocalara dönük eleştiriler içerir