İndirme rekorları kırdı! Bridgefy uygulaması depremde işe yarar mı?

Yayın tarihi: 30 Eylül 2019 Pazartesi 7:53 am - Güncelleme: 30 Eylül 2019 Pazartesi 7:53 am

Deprem, sel, heyelan gibi durumlarda internet olmadan çalışan haberleşme uygulamaları vatandaşların ilgisini çekti. Bu uygulamalardan biri de Bridgefy. Peki Bridgefy deprem sonrası gerçekten işe yarar mı?

Bridgefy, temelde cihazların birbiriyle iletişim kurmasıyla ağını genişleten ve GSM operatörlerinin hizmet veremediği durumlarda Bluetooth üzerinden mesajlaşmayı mümkün kılan bir uygulama.

Deprem sonrası çöken GSM şirketleri için ortak karar

Uygulama, internet, Wi-Fi veya telefon ağının kesildiği durumlarda 100 metre çapında Bluetooth üzerinden mesajlaşmayı sağlıyor. Deprem anında veya sonrasında enkaz altında mahsur kalma gibi durumlarda işe yarayabilir.

Peki afet durumlarında kullanılabilecek diğer mesajlaşma uygulamaları neler?

BirGün teknoloji yazarı Timur Akkurt, son yazısında konuyla ilgili şu bilgileri paylaştı:

“İstanbul’da hissedilen depremin ardından telefon hatlarının kesilmesi ve sorunun uzun süre devam etmesi, olası büyük bir depremde haberleşme sorununun ortaya çıkacağını gözler önüne serdi. Peki bu durumda telefonunuzda yüklü olması gereken uygulamalar neler? Deprem, sel, heyelan gibi durumlarda internet olmadan çalışan haberleşme uygulamaları kullanıcıların imdadına yetişiyor. Bu uygulamalardan biri de Bridgefy.

Bridgefy, temelde cihazların birbiriyle iletişim kurmasıyla ağını genişleten ve GSM operatörlerinin hizmet veremediği durumlarda Bluetooth üzerinden mesajlaşmayı mümkün kılan bir uygulama. Uygulama, internet, Wi-Fi veya telefon ağının kesildiği durumlarda 100 metre çapında Bluetooth üzerinden mesajlaşmayı sağlıyor. Deprem anında veya sonrasında enkaz altında mahsur kalma gibi durumlarda işe yarayabilir.

İnternet olmadan çalışan güvenilir mesajlaşma uygulamalarını şöyle sıralayabiliriz:

Firechat
Bridgefy
Flows
Signal offline messenger
MeshTalk
İnternetle çalışan telsiz uygulamalar ise şu şekilde:
Zello
Heytell
Voxer