İndirimli yemek hakkı ellerinden alınan İstanbul Üniversitesi öğrencilerinden eylem

Yayın tarihi: 31 Aralık 2019 Salı 3:17 pm - Güncelleme: 31 Aralık 2019 Salı 4:06 pm

İstanbul Üniversitesi yemekhanesinde geçtiğimiz yıllarda yapılan zamların ardından, indirimli yemek ücretinin de tek öğüne indirilmesine karşı çıkan üniversite öğrencileri Beyazıt Anakapı önünde eylem yaptı.

Geçtiğimiz yıl 2,75 lira olan öğün ücretini 3,5 liraya çıkartan İstanbul Üniversitesi, kahvaltı öğününü kaldırırken 3,5 liraya yenilebilecek öğün sayısını da bire düşürdü. İkinci öğün yemek ise 18 lira 50 kuruş yani 15 lira oldu.

En yüksek üniversite bütçesine sahip olan ve yıllık 1 milyar liranın üzerinde bütçe ayrılan İstanbul Üniversitesi yönetimi tarafından yapılan duyuruda, “02.01.2020 Perşembe gününden itibaren tüm yemekhanelerimizde kahvaltı hizmeti verilmeyecektir. 02.01.2020’den itibaren öğrencilerimizin indirimli yemek hakkı 1 öğünle devam edecektir. Gündüz öğrenim gören öğrencilerimiz ‘öğlen yemeklerinden’, akşam öğrenim gören öğrencilerimiz ‘akşam yemeklerinden’ öğrenci ücreti üzerinden faydalanabilecektir” denildi.

‘NASIL BİR KAMU YARARI GÜDÜLMEKTEDİR?’

Karara karşı çıkan İstanbul Üniversitesi öğrencileri, Beyazıt Anakapı önünde bir araya geldi. Karardan bir an evvel vazgeçilmesi gerektiğini dile getiren öğrenciler, “İstanbul Üniversitesi Spor, Kültür ve Sanat Daire Başkanlığı’nın sosyal medya hesaplarından yapılan açıklamayla üç öğün indirimli olarak sunulan yemekhane hizmeti bir öğüne indirilmiş ve kahvaltı öğünü tamamen kaldırılmiştır. Alınan karardan nasıl bir kamu yararı güdüldüğü anlaşılamamaktadır” dedi.

Açıklamada şunlar kaydedildi:

“Ülkemizdeki fiyatların yükselmesiyle alım gücü iyice düşmekte. Öğrenciler artan hayat pahalılığıyla boğuşmaktadır. Hal böyleyken öğrenci aleyhine düzenlenen bu yemekhane tarifesi öğrencileri ekonomik bir darboğaza sürüklemektedir. Kampüsler ve kütüphaneler sınav dönemlerinde dizi, film setlerine kiraya verilerek kar amacı güdülmekte, öğrencilerin eğitim hakkı engellenmektedir. Yetersiz kütüphaneler, sabunu ve peçetesi olmayan tuvaletlerin üstüne şimdi de kahvaltının kaldırılmasıyla tek öğün yemeğe mecbur ediliyoruz. İstanbul Üniversitesi Öğrencileri olarak bu işlemden vazgeçilmesini talep ediyoruz. Daha insani ve yaşanabilir koşullarda eğitim alabilmek için mücadelemize devam edeceğiz. Taleplerimiz yerine getirilene kadar buradayız.”