“İnanın güzel günler göreceğiz çocuklar. Güneşli günler göreceğiz” Nazım Hikmet’siz 59. yıl

Yayın tarihi: 3 Haziran 2022 Cuma 9:40 am - Güncelleme: 3 Haziran 2022 Cuma 9:55 am

Hem siyasi duruşu hem de bıraktığı eserlerle, Türk ve dünya edebiyatına damga vuran, özgürlüğün ve umudun şairi Mavi Gözlü Dev, Nazım Hikmet 59 yıl önce bugün hayata veda etti.

Türk şiirini dünyaya tanıtan, şiirleri elliden fazla dile çevrilen, sevdayı, özlemi, direnci, özgürlüğü ve memleket sevgisini şiirleriyle buluşturan, komünist şair Nâzım Hikmet, ölüm yıl dönümünde ülkenin dört bir yanında anılıyor.

‘Mavi Gözlü Dev’, özgün kişiliği, siyasi duruşu, sürgün yılları, yaşamın her alanına seslenen şiirleri ve aşkları ile unutulmaz izler bıraktı.

DÜŞÜNCELERİ SEBEBİYLE HAYATI HAPİSLERDE GEÇTİ

Komünist siyasi düşünceleri gerekçe gösterilerek defalarca tutuklandı ve yaşamının büyük bölümünü hapiste ya da sürgünde geçirdi; Türkiye’de 11 ayrı davadan yargılanarak İstanbul, Ankara, Çankırı ve Bursa cezaevlerinde 12 yılı aşkın süre hapis yattı. Yasaklı olduğu yıllarda Orhan Selim, Ahmet Oğuz, Mümtaz Osman ve Ercüment Er adlarını kullandı.

Dünyada 20. yüzyılın en gözde şairleri arasında gösterilen; Türkiye’de serbest nazımın ilk uygulayıcısı ve çağdaş Türk şiirinin en önemli isimlerinden Nazım Hikmet’in ölüm yıl dönümünde; #NazımHikmet etiketi, Twitter’da Türkiye gündeminde ilk sıralarda yer aldı.

ÇEŞİTLİ ETKİNLİKLERLE ANILACAK

Türk şiirinin unutulmaz isimlerinden Nâzım Hikmet, ölümsüzlüğünün 59. yılında çeşitli etkinliklerle anılacak. Yarın saat 13.00’te İstanbul Beşiktaş’ta bulunan Sanatçılar Parkı’ndaki Nâzım Hikmet Anıtı’nın önünde anma etkinliği gerçekleştirilecek. Nâzım Hikmet Kültür ve Sanat Vakfı, Beşiktaş Belediyesi iş birliğiyle düzenlenen programda; Nâzım Hikmet Kültür ve Sanat Vakfı Yönetim Kurulu Üyesi, Tiyatrocu Altan Gördüm, Nâzım Hikmet şiirleri okuyacak, Mazlum Çimen şarkılar seslendirecek.

İZMİR’DE SERGİ VE SÖYLEŞİ

Dikili Belediyesi ve Nâzım Hikmet Kültür ve Sanat Vakfı ortak etkinliği yarın saat 19.00’da “Çocukların Barışı” sergisiyle başlayacak. Vakıf Danışma Kurulu Üyesi, Araştırmacı Gazeteci Barış Terkoğlu “Nâzım Hikmet’in Vatandaşlık Hakkı” adlı söyleşiye konuşmacı olarak katılacak. Nebil Özgentürk ve Bir Yudum İnsan ekibinin hazırladığı “Nâzım Hikmet 120 Yaşında, Nâzım Hikmet Vakfı 30 Yaşında” belgesel gösteriminin ardından Serenad Bağcan anmada Nâzım Hikmet şarkıları seslendirecek.

VALİDEBAĞ’DA ŞİİRLER OKUNACAK

Türkiye Yazarlar Sendikası (TYS) Kuzguncuk’taki Validebağ Korusu’nun bütünlüğünün korunması için sürdürülen direnişte Nâzım Hikmet’i anacak. 4 Haziran saat 14.00’te Validebağ Korusu’ndaki anmada Nâzım Hikmet şiirleri okunacak.

NÂZIM HİKMET ŞİİR GÜNLERİ

Ataşehir Belediyesinin düzenlediği Uluslararası Nâzım Hikmet Şiir Günleri, yarın başlıyor. Şiir Günlerine Türkiye’den ve yurt dışından birçok şair katılacak. Şiir Günlerinin bu yılki onur konuğu ise, Akademisyen, Şair ve Yazar Cevat Çapan… Cemal Reşit Rey Konser Salonu, Adalar Vapuru ve Ataşehir Amfili Park’ta üç gün boyunca şiirler okunacak, şarkılar söylenecek ve şaire duyulan sevgi her yerden yankılanacak. İstanbul’un simgelerinden Şehir Hatları vapuru da Şiir Günlerinde bir günlüğüne “Şiiriçi Hatları Vapuru”na dönüşecek. Onur konuğunun Akademisyen, Şair ve Yazar Cevat Çapan, festival direktörünün Usta Şair Haydar Ergülen olduğu Şiir Günleri, 3 Haziran’da Cemal Reşit Rey Konser Salonu’nda düzenlenecek olan gala gecesiyle başlayacak. Gecede, Ataşehir Belediyesi Gençlik Orkestrası eşliğinde, Feryal Öney, Hakely Nakao, Hüseyin Turan, Metin & Kemal Kahraman, Hüsnü Arkan ve İlkay Akkaya konser verecek

TEPEDEN TIRNAĞA İSYAN NAZIM HİKMET – TELE1 KİTAP (27,2 TL)

NAZIM HİKMET ŞİİRLERİ

GÜZEL GÜNLER GÖRECEĞİZ

Güzel günler göreceğiz çocuklar
Motorları maviliklere süreceğiz
Çocuklar inanın inanın çocuklar
Güzel günler göreceğiz güneşli günler

Hani şimdi bize
Cumaları, pazarları çiçekli bahçeler vardır,
Yalnız cumaları,yalnız pazarları

Hani şimdi biz
Bir peri masalı dinler gibi seyrederiz
Işıklı caddelerde mağazaları,
Hani bunlar
77 katlı yekpare camdan mağazalardır.

Hani şimdi biz haykırırız
Cevap:
Açılır kara kaplı kitap:Zindan

Kayış kapar kolumuzu
Kırılan kemik, kan

Hani şimdi bizim soframıza
Haftada bir et gelir
Ve
Çocuklarımız işten eve
Sapsarı iskelet gelir

Hani şimdi biz
İnanın güzel günler göreceğiz çocuklar
Güneşli günler göreceğiz
Motorları maviliklere süreceğiz çocuklar
Işıklı maviliklere süreceğiz

CEVİZ AĞACI

Başım köpük köpük bulut, içim dışım deniz,
ben bir ceviz ağacıyım Gülhane Parkı’nda,
budak budak, şerham şerham ihtiyar bir ceviz.
Ne sen bunun farkındasın, ne polis farkında.
Ben bir ceviz ağacıyım Gülhane Parkı’nda.
Yapraklarım suda balık gibi kıvıl kıvıl.
Yapraklarım ipek mendil gibi tiril tiril,
koparıver, gözlerinin, gülüm, yaşını sil.
Yapraklarım ellerimdir, tam yüz bin elim var.
Yüz bin elle dokunurum sana, İstanbul’a.
Yapraklarım gözlerimdir, şaşarak bakarım.
Yüz bin gözle seyrederim seni, İstanbul’u.
Yüz bin yürek gibi çarpar, çarpar yapraklarım.
Ben bir ceviz ağacıyım Gülhane Parkı’nda.
Ne sen bunun farkındasın, ne polis farkında.

MEMLEKETİM

Memleketim, memleketim, memleketim,
Ne kasketim kaldı senin ora işi
Ne yollarını taşımış ayakkabım,
Son mintanın da sırtımda paralandı çoktan,
Şile bezindendi.
Sen şimdi yalnız saçımın akında,
Enfarktında yüreğimin,
Alnımın çizgilerindesin memleketim,
Memleketim,
Memleketim…