“IMF’ye, Dünya Bankası’na, kreditörlere el açarsanız; Almanya’ya bugün nota veremezsiniz”

Yayın tarihi: 24 Kasım 2020 Salı 10:46 pm - Güncelleme: 24 Kasım 2020 Salı 10:46 pm

Tuba Emlek’in sunduğu Mercek’in bu haftaki konukları; Siyaset Bilimci Prof. Dr. Mithat Baydur, Siyaset Bilimci Prof. Dr. Barış Doster, Siyasal İletişim Uzmanı Dr. İbrahim Uslu, Hukukçu Dr. Mehmet Ruşen Gültekin oldu.

Doster, Libya açıklarında Türk gemisinde yapılan operasyonla ilgili açıklamalarda bulundu.

Türk askerlerinin başına çuval geçirilmesini hatırlatan Doster, “Türkiye’den Libya’ya insani yardım taşıyan ve Türk bandıralı bir gemi yönelik o haydutluktan, o barbarlıktan, o kanunsuzluktan söz ettiniz. Türkiye’de yine çok cılız tepki verdi. 4 Temmuz 2003’te Süleymaniye’de Türk özel kuvvetlerinin başına çuval geçirildiğinde, derdest edildiklerinde, 60 saat Amerikan özel kuvvetleri tarafından Irak’ın kuzeyinde Süleymaniye’de bizim Mehmetçiğimiz sorgulandığında Türkiye’nin ne tepki vermişti ki; Türkiye önceki gün gerçekleşen Doğu Akdeniz’de açık sularda gerçekleşen bu barbarlığa, bu haydutluğa hangi tepkiyi versin?” dedi.

Çuval olayının ardından ‘büyük devletlere’ nota verilmediğinin altını çizen Doster, “4 Temmuz 2003’te Abdullah Gül, ki bu günlerde liberal solcularla pek bir arası iyi muhalif takılıyor. O zamanlar ulusal bayramlarda hep hasta olan ama son yıllarda maşallah, sağlıklar diliyoruz kendisine pek bir gürbüz pek bir sağlıklı görünen Abdullah Gül o zaman ABD’ye nota verilip verilmeceği soran gazeteciye şunu diyordu; “Büyük devletlere nota verilmez”. O zaman Erdoğan, günümüzün Cumhurbaşkanı muhalefet parlamentoda ‘nota verecek misiniz?’ diye sorduğunda ‘ne notası veriyorsun? Müzik notası mı?’ demişti. Şimdi 4 Temmuz 2003’te nota veremeyen, 20 Kasım 2020’de de neden nota veremiyor? Çünkü devlet kapasitemiz gerilemiş, iktisadi anlamda, siyasi anlamda, askeri anlamda gerilemiş. Eğer merde namerde, IMF’ye, Dünya Bankası’na, Avrupa’nın büyük kreditörlerine el açarsanız, avuç açarsanız ondan sonra kalkıp o Almanya’ya ‘ne için gemime helikopterle asker indirdin’ diye nota veremezsiniz. Mesele bundan ibarettir” ifadelerini kullandı.