IMF: Küresel ekonomi belirgin yara alacak

Yayın tarihi: 12 Haziran 2020 Cuma 7:26 pm - Güncelleme: 12 Haziran 2020 Cuma 7:26 pm

IMF baş ekonomisti Gita Gopinath, kurumun haziran ayı küresel büyüme tahminlerinin nisana kıyasla daha kötü olabileceğini ifade etti.

Uluslararası Para Fonu’na (IMF) göre küresel ekonomi koronavirüs pandemisinden beklenenden daha yavaş toparlanıyor ve bu deneyimden kaynaklı yaraları uzun bir süre boyunca taşıyacak.

IMF 24 Haziran’da ekonomik büyüme tahminlerini yayınlamaya hazırlanıyor. Kurumun baş ekonomisti Gita Gopinath, yedinci yıllık Asya Para Politikası Forum’u çerçevesinde 4 Haziran’da kaydedilen ve Cuma günü yayınlanan değerlendirmesinde büyüme tahminleri için “Çok büyük bir ihtimalle Nisan’daki tahminlerimizden daha kötü olacak.” dedi. Ancak tahminlere ilişkin hala derin bir belirsizlik olduğunu ekledi.

Gopinath, krizin büyüklüğünü, iş gücü piyasasındaki yeniden dağılımı, iflasların başlamasını, borçların ödenememesini ve tüketici davranışlarındaki değişiklikleri işaret ederek, “Toparlanma patikasıyla ilgili oldukça endişeli olunmalı. Bu değişkenlerin birçoğu belirgin şekilde iz bırakacak etkiler gösteriyor.” dedi.

IMF’in Nisan tahminlerinde küresel ekonominin yıllık yüzde 3 daralacağı belirtilmişti. Bunun Büyük Buhran’dan beri en kötü büyüme rakamı olmasının yanında, koronavirüs salgınının uzaması ya da geri dönmesi durumunda daha da kötü olabileceği uyarısı yer alıyordu. Söz konusu analize göre IMF 2021’de küresel ekonominin yüzde 5.8 sıçrama yapacağını öngörmüştü.