Taksicilere özlük hakkı yolda!

Yayın tarihi: 25 Ekim 2021 Pazartesi 10:24 pm - Güncelleme: 14 Mart 2022 Pazartesi 4:22 pm

İstanbul Büyükşehir Belediyesi (İBB) Başkanı Ekrem İmamoğlu’nun duyurduğu, yeni taksi sistemiyle hem taksi şoförlerin özlük hakları iyileşecek hem de yolcuya puanlama ile değerlendirme hakkı verilecek. TELE1 ‘e konuşan taksi şoförleri ise özlük hakları önerisinden memnun. Gözler ise bir sonraki UKOME toplantısına çevrilmiş durumda.

İBB’nin 5 bin yeni taksi teklifinin ardından, son olarak 250’si dolmuşçu ve 750’si de minibüsçü için talep ettiği 1000 yeni taksi plakası talebi de UKOME’den dönmüştü. İBB Başkanı Ekrem İmamoğlu’nun geçtiğimiz günlerde gündeme getirdiği yeni taksi sistemi ise, taksi şoförlerine bazı hakları tanıyor. İBB’nin yeni taksi sisteminde, taksicilerin aylık net kazancı 6 bin 622 lira olacak. Taksicilere yılda 2 maaş performans primi ödenecek ve yılda 2 kez giyim yardımı yapılacak. Taksicilere 1 öğün yemek ücreti ayrıca ödenecek. Hafada 45 saat mesai yapacak olan taksicilerin SGK ödemeleri de bu mesai saatine göre yapılacak. Ayrıca şoförlere düzenli olarak eğitimler verilecek.

TELE1 ekibi konuyu taksi şoförlerine sordu. Birçok taksici söz konusu sistemi olumlu değerlendirirken, bazıları ise bu yeni sistemin hayata geçirilemeyeceği konusunda endişeli olduğunu ifade etti. Bir şoför ise, “Bizim için iyi olacaktır. Şimdiye kadar öyle böyle sigortamı ödedim ama bundan sonra ne yaparım bilmiyorum. Altı bin liraya niye çalışmayayım servisim olacak sosyal haklarım olacak. Ben otuz senedir gece çalışıyorum artık çoluğumu çocuğumu görmek istiyorum” diye konuştu.

Taksinin çarptığı hurda toplayıcısından acı haber