İmamoğlu’nun ‘Nasılsınız?’ diye sorduğu esnaf: Türkiye gibiyiz

Yayın tarihi: 5 Şubat 2019 Salı 12:45 pm - Güncelleme: 5 Şubat 2019 Salı 12:45 pm

CHP tarafından İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanlığı’na aday gösterilen Ekrem İmamoğlu, son dönemdeki sebze ve meyve fiyatlarındaki artışa dikkat çekmek için gittiği sebze halinde davul ve zurnayla karşılandı.

CHP İstanbul Büyükşehir Belediye Başkan adayı Ekrem İmamoğlu, seçim turuna sabah 06.20’de Bayrampaşa Yaş Meyve-Sebze Hali’nde başladı.

Hal girişinde seyir halindeki bir kamyoncunun, “Başkan, bizi bu esaretten kurtar, yeter” sözleriyle selamladığı İmamoğlu’na, hal turunda, CHP Bayrampaşa Belediye Başkan adayı Remzi Albayrak ile İstanbul Yaş Meyve-Sebze ve Bostan Komisyoncuları Derneği (İSMEYDER) Başkanı Nevzat Dayan da eşlik etti.

İmamoğlu, sabahın erken saatlerinde boynuna astığı tezgahla satış yapan 11 yaşındaki Mertcan Yıldırım ile bir süre sohbet etti. İmamoğlu, okulunu aksatmaması yönünde öğütte bulunduğu Yıldırım’dan alışveriş yaptı.

Mehmet Şükrü Bakırcı isimle esnaf, İmamoğlu’na, “25 yıldır hiçbir icraat yok. En son 15-16 yıl önce geldiniz CHP olarak. Hangi parti seçim dışında hale geliyor” siteminde bulundu. İmamoğlu, Bakırcı’ya, “Neden hemen CHP ile başladın?” diye sorunca, “Kabzımallar olarak kaderimiz kötü. Derdimizi anlatamıyoruz. Allah kabzımalları hırsız yaratmış. Adam kalkmış bize ‘hırsız’ diyor” karşılığını aldı.

Bunun üzerine İmamoğlu, esnafa, “Kim diyor?” sorusunu yöneltti. Esnaf Bakırcı, İmamoğlu’nun bu sorusuna, “Diyen diyor” yanıtını verdi. Bunun üzerine İmamoğlu, “Hem şikayet ediyorsun hem de CHP ile başlıyorsun” dedi.

’82 MİLYON VATANSEVER GÖRÜYORUM’

Bir başka esnaf ise “Seni araştırdığım kadarıyla mükemmel bir insansın. 70 yıldır bu ülkeyi yöneten muhafazakar hükümetler ne yaptılar bugüne kadar. Bundan önce oy vermemiştim ama bu kez oyumu CHP’ye vereceğim. Buradan binlerce insan ekmek yiyor. Kinin, nefretin, şiddetin olmadığı bir yönetim istiyoruz. İnsan sever bitmeyecek ülkede” dedi. Esnafı dinleyen İmamoğlu, “Dün bir internet sitesi üzerinden vatandaşların sorularını yanıtladım. Bazı kullanıcılar bana ‘vatan haini’ yazdılar. Ben yanıt olarak, ‘Ben, 82 milyon vatansever görüyorum’ yanıtını verdim. Sen kimi görüyorsun, bilmiyorum’ yanıtını verdim” diye konuştu.

‘İSTANBUL’UN BAŞBAKANI GELMİŞ BE’

Hal içerisinde ateş başında ısınan çalışanlarla da sohbet eden İmamoğlu, sabah namazını İstanbul Toptancı Halleri Camii’nde esnaf ile birlikte kıldı. İmamoğlu, camiden, Cebrail Gümüştepe adlı bir genç ile birlikte çıktı. Hiperaktif bir kişiliği olduğunu belirten Gümüştepe, İmamoğlu’ndan kendisine uygun eğitim talebinde bulundu.

İmamoğlu, yardımcılarıyla aracılığıyla Gümüştepe’nin iletişim bilgilerini aldı. İmamoğlu, sokakta kurulan sofraya oturup, esnafla birlikte kahvaltı yaptı. Bu sırada bir vatandaşın, “İstanbul’un başbakanı gelmiş be! Desteklerinizi esirgemeyin bu arkadaştan” diye bağırması, renkli anların yaşanmasına neden oldu. İmamoğlu’nun esnaf turuna bir süre davul-zurna da eşlik etti. Davulcudan tokmağı alan İmamoğlu, davul çalarken, Bayrampaşa adayı Albayrak da zurnacıya bahşiş verdi.

‘RIZKININ PEŞİNDE KOŞAN İNSANLARIZ’

İmamoğlu, dükkanını ziyaret ettiği Necip Kırıkcı’nın, “3. nesil meyve-sebze tefecisiyiz” esprisiyle karşılandı. Hal esnaflığının aile mesleği olduğunu belirten Kırıkcı, tepkisini “30 yıl MHP’de görev yaptım. Biz, tefeci ve aracı değiliz. İcra ettiğimiz meslek, dünyanın her ülkesinde var. Sayın Cumhurbaşkanımız bakanlarını buraya yollasın. Oturduğumuz yerden bu iş olmuyor. Cumhurbaşkanımızın hakkımızdaki sözleri çok ağrımıza gitti. Biz, üreticinin malının sahibi değiliz. Onların yerine, yüzde 8 komisyon karşılığında satıyoruz. Gece 12’de gelip, gündüz 12’ye kadar çalışıyoruz. Rızkının peşinde koşan insanlarız” şeklinde dile getirdi.

 

 

‘YÜZDE 7.5’LUK KÖY NÜFUSU, YÜZDE 82.5’LUK KENTLİ NÜFUSU DOYURABİLİR Mİ?’

“Yüzde 7,5’luk köylü nüfusu, yüzde 82,5’luk kentli nüfusunu besleyebilecek mi?” saptamasında bulunan Kırıkcı, “3-4 sene sonra meyve-sebzeyi karneyle satın alacağımız günler gelecek” uyarısında bulundu. İmamoğlu, kendisine, “Eğer seçilirseniz bizi unutmayın. Gelin bilgi-birikimimizi size aktaralım” teklifinde bulunan Kırıkcı’ya, ürünlerin üretim aşamasından tüketiciye kadar olan tüm paydaşlarıyla iş birliği içinde olacakları sözünü verdi.

Bir başka esnaf ise İmamoğlu’nun, “Nasılsınız” sorusuna, “Türkiye gibiyiz” yanıtını verdi.

İmamoğlu, hal turunu İSMEYDER genel merkezinde tamamladı. İSMEYDER Koordinatörü İbrahim Yanık, İstanbul’un her iki yakasında toplam 764 ‘üretici temsilcisi’ bulunduğunu belirterek, “Kendimize ‘komisyoncu’ demek istemiyoruz. Sevimsiz bir yanı var. Biz, yasayla kurulmuş bir işletmeyiz. Üreticiden aldığımız malı, onun adına yüzde 8 komisyonla satıp, 15 gün içinde üreticiye ödemekle yükümlüyüz'” dedi.

‘ÖZELLEŞTİRMEYE SICAK BAKMIYORUZ’

Hallerin özelleştirilmesine karşı olduklarını belirten Yanık, “Bu konuda sizin görüşünüzü merak ediyoruz. Pazar gezilerinizi önemsiyoruz. Beylikdüzü’ndeki pazarcılarla ilgili çalışmalarınızı taktirle karşılıyoruz ve bunu için de size teşekkür ediyoruz” dedi. İmamoğlu da Yanık’a, “Kentin, ucuz ve kaliteli gıdaya erişimi için çeşitli projelerimiz var. Öncelikli olarak İstanbul’a yakın bölgelerde tarım teşvik uygulamamızı devreye sokacağız. Aynen haberleşme, iletişim ve ulaştırma gibi gıdaya erişim de kamusal bir konudur. Biz, zincirin her halkasında olacağız. Dünyada, kendi kendine yeten ülke olma özelliğimizi yitirdik. Özelleştirmeye sıcak bakmıyoruz. Her şeyi bilirim iddiasında olamayacağız. Ortak masaya, konunun tüm paydaşlarını oturtup, bütüncül bir çözüm anlayışı geliştireceğiz” yanıtını verdi.

Burada dernek yöneticileriyle bir araya gelen İmamoğlu, esnafın sorunlarını dinledi ve çözüm yollarını anlattı.

Bayrampaşa’dan Kartal’a geçen İmamoğlu, eski bakanlardan merhum Adnan Kahveci’nin Yakacık Mezarlığı’ndaki anmasına katıldı.