İmamoğlu’ndan ‘TİS’ açıklaması: Kısa bir zamanda tamamlayacağız, çalışanlar mağdur edilmeyecek

Yayın tarihi: 19 Ekim 2020 Pazartesi 5:23 pm - Güncelleme: 19 Ekim 2020 Pazartesi 5:24 pm

İstanbul Büyükşehir Belediyesi (İBB) Başkanı Ekrem İmamoğlu uzayan toplu iş sözleşmesi (TİS) ilişkin, “Kısa bir zamanda tamamlayacağız, çalışanlar mağdur edilmeyecek” açıklamasını yaptı.

İBB ve İETT ile İSPARK AŞ, İSTON AŞ, İSFALT AŞ, İSBAK AŞ ve KÜLTÜR AŞ şirketlerinde toplam 14 bin 106 çalışanı ilgilendiren toplu sözleşmenin yapılması için yetki tespit yazısı, Aile Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı’nca Hak-İş Konfederasyonu’na bağlı Hizmet-İş sendikasına verildi.

İBB, tüm hukuki ve endüstriyel ilişkiler içtihatlarına aykırı, çalışanların ve diğer sendikaların örgütlenme hakkını görmezden gelerek verilmiş olan bu karara ilişkin itirazını, belirtilen itiraz süresi ve şekil çerçevesinde yaptı. Söz konusu itiraza ilişkin hukuki süreç takip ediliyor.

Bununla birlikte, pandemi nedeniyle bir süre ertelenen ve Ağustos ayından itibaren sürdürülmekte olan diğer İBB iştirakleri ile ilgili toplu iş sözleşmesi görüşmelerinin çok yakın zamanda anlaşma ile tamamlanmasını öngörülüyor.

“TİS SÜRECİ BİR SÜRELİĞİNE ASKIYA ALINDI”

Konuyla ilgili bir açıklama yapan İBB Başkanı Ekrem İmamoğlu, sendikal yetki tespit kararına itirazlar sebebiyle, bahsi geçen İBB kurumlarına yönelik toplu iş sözleşmesi sürecinin bir süreliğine de olsa askıya alındığını hatırlattı.

İmamoğlu, “Bu süre zarfında, hiçbir İBB çalışanı ücret konusunda mağdur edilmeyecek. Çalışma arkadaşlarımızın bir mağduriyet yaşamaması için, anlaşmaya varılan toplu sözleşmelerdeki şartlar dikkate alınarak, personelimizi ekonomik olarak zor duruma düşürmeyecek bir avans artış oranı tespit edeceğiz” dedi.

İBB Yönetimi olarak her zaman çalışanının yanında olacaklarının altını çizen İmamoğlu, “Adil, şeffaf ve sürdürülebilir yönetim ilkelerine sıkı sıkıya bağlı kalarak, İstanbul’u çok daha adil, çok daha yeşil ve çok daha yaratıcı bir şehir yapmaya devam edeceğiz” diye konuştu.

KARTAL BELEDİYESİ ÇALIŞANLARI DA GREV KARARI ALIYOR

Eylemde konuşan Genel-İş Sendikası Anadolu Yakası 1 Nolu Şube Başkanı Ahmet Arıkan, Kadıköy Belediyesi’nde olduğu gibi Kartal Belediyesi’nde de on aydır bir toplu sözleşme süreci yürüttüklerini fakat Kartal Belediyesi yönetimiyle, ücret zammı noktasında anlaşma sağlanamadığını ifade etti.

bianet’te yer alan habere göre, bu nedenle anayasal ve yasal haklarını kullanarak Kartal Belediyesine grev kararını asmak durumunda kaldıklarını söyleyen Arıkan, “Amacımız bir iş bırakma, bir greve çıkma değil. Amacımız Kartal halkına verdiğimiz hizmet karşılığında alın terimizin, emeğinizin karşılığını almaktadır” diye konuştu.

Arıkan, “İsteğimiz enflasyon oranlarını dikkate alan bir oranda ücretlerimizin bu toplu sözleşmeyle iyileştirilmesidir. Bugün pandeminin de etkisiyle kurumların açıkladıkları enflasyon oranı yüzde 12’leri buluyor. Fakat bunun gerçeği yansıtmadığını yaşayarak görüyoruz. Bugün işçinin bütçesine yansıyan enflasyon oranı yüzde 50-60’ı buluyor. Biz de bu enflasyon oranları karşısında geçimimizi sağlayacak bir ücret istiyoruz” ifadelerini kullandı.

Kartal, Kadıköy ve Ataşehir Belediyelerinde toplamda 7500 işçiyi ilgilendiren TİS sürecini yürüttüklerini söyleyen Arıkan, “Yani 83 kişi adına değil 7500 kişi adına buradayız. Hep birlikte mücadelemizi yürütüyoruz. Ya bu konuda bir anlaşmaya varılır ya da yasaların bize tanıdığı hakkımızı kullanarak greve çıkarız. Amaç grev silahı sallamak değil insanca yaşanacak ücret alabilmektir. Bugün süreç sonlanmış değil, 26 Ekim’e kadar süreç devam ediyor. Kartal Belediyesi yönetimi olumlu bir sonuçla dönüş yaparsa burada grev halayı çekmek yerine, iyi bir toplu sözleşme imzalanmasını kutlama halayları çekeriz” dedi.

NE OLMUŞTU?

TİS görüşmelerinde işçilerin yüzde 14 oranında zam talebine karşılık Kartal Belediyesi yönetimi yüzde 4-5 oranında teklif etmişti.

Öte yandan 16 Ekim’de Kadıköy Belediyesi’ne de grev kararı asılmıştı. 210 kadrolu işçiyi kapsayan toplu iş sözleşmesi görüşmeleri sırasında yönetimin yüzde 3’e tekabül eden seyyanen zam teklifi kabul etmeyen işçiler grev kararı almıştı.