İmamoğlu’ndan Haydarpaşa göndermesi: ‘Hiç yapmadığım bir şey yapacağım’

Yayın tarihi: 25 Ekim 2019 Cuma 11:24 pm - Güncelleme: 26 Ekim 2019 Cumartesi 3:19 pm

İBB Başkanı Ekrem İmamoğlu, Merhaba Güzel Vatanım’ın galasında Nazım Hikmet’in dizelerini okuyarak, ihalesi belediyeye verilmeyen Haydarpaşa Garına ilişkin göndermede bulundu.

İBB Başkanı Ekrem İmamoğlu, senaryosunu Ahmet Ümit’in kaleme aldığı, yönetmenliğini Cengiz Özkarabekir’in üstlendiği, Batı İstanbul Eğitim Kültür Sanat Vakfı’nın yapımcılığını yaptığı, Yetkin Dikinciler’in rol aldığı Merhaba Güzel Vatanım’ın Cemal Reşit Rey Konser Salonu’ndaki galasına katıldı.

‘HİÇ YAPMADIĞIM BİR ŞEY YAPACAĞIM’

“Hiç yapmadığım bir şey yapacağım” diyen İmamoğlu, “Nazım’ın birkaç duyguma tercüman olan mısralarını sizinle paylaşacağım. Yetkin Bey’den sonra bu nasıl bir şey olacak bilmiyorum ama lütfen garipsemeyin. Garipsemeyin ama deneyin. Bazen içimden çığlıklar atarak şiir okuyorum. Bu beni çok motive ediyor. Size de tavsiye ediyorum” ifadelerini kullandı. İmamoğlu, sahneden galaya katılan davetlilere şu sözlerle seslendi:

Nazım Hikmet gerçekten vatan sevgisidir. Mısraları bu vatanı çok güzel tarif etmiştir:

“Dört nala gelip uzak Asya’dan / Akdeniz’e bir kısrak başı gibi uzanan / Bu memleket bizim / Bilekler kan içinde / Dişler kenetli / Bilekler kan içinde / Ayaklar çıplak / Ve ipek bir halıya benzeyen toprak / Bu cehennem bu cennet bizim.”

Bazen de aşktır: “Sıcak günlerin güzel zamanlarında / Bir çocuğun doğum günü anı gibi / Barışı özlediğim gibi / Özlüyorum seni.”

Aşktır Nazım.

Nazım, özgürlüktür mısralarında: “Sen sen ol çocuğum / Özgürlüğü öyle hafife alma / Özgürlük ne yarım ekmek / Ne yarım ezgi / O masmavi bir bulut gökyüzünde / Ulaşılması güç ama imkansız değil.”

Özgürlüktür Nazım.

Nazım Hikmet, bütün duyguları yansıtır. Ama bazen de bugünü yansıtır. Tam da içinde gibi:

“Haydarpaşa Garı’nda 1941 baharında saat on beş / Merdivenlerin üstünde güneş, yorgunluk ve telaş / Bir adam merdivenlerde duruyor / Bir şeyler düşünerek.”

Onun için bazen de bugündür, Haydarpaşa’yı anlatır.

Dolayısıyla iyi ki var; herkes, hepiniz. İstanbul çok güzel şeyler başaracak. İstanbul’un çok kıymetli, yaratıcı, üretken güzel insanları var. Hanımefendileri, beyefendileri, gençleri var; hatta inanılmaz çocukları geliyor. Çok güzel işler başaracağız İstanbul’da. İnanın her şey çok güzel olacak, inanın.

BÜYÜK ALKIŞ ALDI

İmamoğlu, şiirin Haydarpaşa ile ilgili bölümlerini okuyunca izleyicilerden büyük alkış aldı. İBB Başkanı İmamoğlu, bu şiir ile geçtiğimiz günlerde İBB iştiraklerinin alınmadığı ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın oğlu Bilal Erdoğan’ın kurucusu olduğu Okçular Vakfı’nın eski genel müdürüne ait şirketin Haydarpaşa Garı ile ilgili ihaleyi almasına göndermede bulundu.