İmamoğlu’ndan ‘arsa’ kurgusuna yanıt: Tatilde değilim, bizi arayın

Yayın tarihi: 16 Ocak 2024 Salı 2:21 pm - Güncelleme: 16 Ocak 2024 Salı 2:25 pm

İBB Başkanı Ekrem İmamoğlu, AKP’nin İBB adayı Murat Kurum’a “Arsam yıkıldı” diyerek şikayette bulunan vatandaşa çağrı yaptı. “Ben tatilde değilim, İstanbul’dayım” diyen İmamoğlu, “Beni eğer bir gün içinde aramazsa bu işin sağlam bir kurgu olduğuna inanacağım” ifadelerini kullandı.

Pendik Kent Lokantası’nın açılışına katılan İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu, gazetecilerle buluştu.

İmamoğlu konuşmasının başında, “Pendik-Kaynarca-Tuzla hizmetimizin Pendik-Kaynarca kısmını arkadaşlarım şu anda yürütüyorlar. Aynı zamanda Tavşantepe uzantısı diyebiliriz, ona eklentisiyle beraber önemli bir çalışma. Burayı biz aldığımızda neredeyse ihalesi yapılalı 2 buçuk yıl olmuştu ama şantiye dahi kurulmamıştı. İhalesi var, şantiyesi yok. Çünkü finansmanı yok. Hatta daha ileri gidiyorum projesi yok. Biz burada ciddi anlamda bir proje revizyonu yaparak, kaynak bularak 2020’nin başında start verdik. Ama fazla geçmeden Türkiye’deki aşırı enflasyon, döviz kurlarının artışından sonra bir kararname ile ihalelerin fesih hakkını elde eden müteahhitler tek taraflı ihaleyi feshetti. Tekrar ihale süreci başlattık. Tam gaz devam ederek, yaklaşık 1 buçuk senedir burada çalışıyoruz” diyerek projeyi özetledi.

ULAŞTIRMA BAKANLIĞI’NA SABİHA GÖKÇEN HATTI TEPKİSİ

Kadıköy-Tavşantepe metrosuna Ulaştırma Bakanlığı tarafından ek olarak yapılan Sabiha Gökçen hattı ile ilgili konuşan İmamoğlu şunları söyledi:
“Bir trajik konuya geçiş yapacağım. Şurada gördüğünüz Sabiha Gökçen’e ulaşan hat, geçmiş bir zamanda yanılmıyorsam 2016. Bakanlığa devredilerek, bakanlık tarafından yapılması uygun görülen bir hattı. Ve bu hattı bakanlık uzunca süren bir çalışmayla yaklaşık 7 yıl sonra geçen sene bitirdi. Sabiha Gökçen’e burayı bağladı. Hatta hatırlarsanız biz ‘Hayırlı olsun, teşekkür ederiz’ tweetimizden bile alınganlık gösterdiler. ‘Bizim yaptığımız işe sahip çıkıyorlar’ diye tweet atanlar oldu.

Birincisi bu hat yapılıp İBB’ye verilmesi gereken hatlardan birisiydi. Bu yüzden ‘Hayırlı olsun ve teşekkür ederiz’ dedik. Daha ilgilci şu; İBB’ye daha önce bu tür yapılıp teslim edilen metro hatlarındaki bilet kesilen yani gelirlerinden tahsilatı yapıldığı için neredeyse 20 seneden daha fazla bir zaman diliminde belediyeden bakanlığa parası aktarılıyordu. Tabi dönem değişti ya, sanki iki rakip kurum, sanki şehir başka yerde, ülke başka yerde gibi İstanbul halkını cezalandırrak, İstanbul halkının bütçesine göz koyarak… ”

İmamoğlu “Beni en çok üzen konulardan biri” diye anlattı: İnsanlar aldatılıyor

 

“5.5 MİLYAR LİRAYI 10 AYDA KESTİLER”

İmamoğlu sözlerini şöyle sürdürdü:

“En son aralık ayındaki kesintisiyle birlikte bu hat ve Kayabaşı’nın parasından toplam 5.5 milyar lirayı 10 ayda kestiler bütçemizden. Eğer, parasını bize garanti etsinler biz 11-12 ayda bütün metroları bitirir İstanbul’a veririz, bakanlığa da veririz. Böyle bir haince düşünce olamaz. Bunu bu şekilde uygulamak devlet ahlakına, kurumsal ahlaka, devletine, milletine bakışına o kadar aykırı, o kadar ters ki. Bizim hazineden gelen payımızdan bir genelgeyle, kararnameyle kesiyorlar paramızı ve tam 5.5 milyar lira 10 ayda. Bir yandan bunu yapıyorlar. Tuzla hattı yine son dönemde onaylanan ama aylarca beklediğimiz bir meclis onayı vardı. Meclis’ten aldık şimdi Hazine’ye yolladı. Bu onay işinde bizi bazen bir yıl, bazen iki yıl bazen iki buçuk yıl beklettiler. Sonra onaylayıp da sonra bir lütufmuş gibi sundular. Bir mürekkep, bir kalem imza atacaklar.
Eninde sonunda verecekler, vermek zorundalar. Milletini cezalandıranları millet sevmez. Bu milleti cezalandırıyorlar. Ben milletimize bunları şikayet edeceğim. Bu millet kendisine verilecek hizmeti engelleyeni sevmez.”

“İSTANBUL HALKI ADINA KINIYORUM”

Projelerini hayata geçirmek için çağrı yapan İmamoğlu şu ifadeleri kullandı:

“Bunlar ‘seçim için her şey mübahtır’ anlayışının en fanatik birileri. Ama tekrar söylüyorum; bugüne kadar mazeret olsun diye anlatmıyorum bunları, bunlar öyle bir domino taşı gibi çözülecek ki göreceksiniz. 16 milyon insanımızın baskın kuvveti, iradesine set vurulamaz anlayışı göreceksiniz hem sandıkta karşılığını bulacak, o sandıktan çıkan gücün de karşısında bütün bu çektirilen sıkıntıları, zulümlerin tam tersi hareket etmek zorunda kalacaklar. Bu tutum ve tavrından dolayı kim buna mani oluyorsa kınıyorum, İstanbul halkı adına kınıyorum. Bu yanlışı düzeltmeleri için de acilen çağrı yapıyorum. Bırakın İstanbul’un Sefaköy’den başlayıp Beyliküzü’ne giden, hem metrobüs hattını hafifleten, hem metroyla beraber İstanbul’un batısını İstanbul’a bağlayan hem de Eyüpsultan’dan geçen tramvayımız gibi düşünebileceğimiz Eyüpsultan’ı Bayrampaşa’ya bağlayan Bayrampaşa halkının bu hizmette mağdur etmeyin diyerek şikayetimi yapıyorum.”

“MURAT KURUM 31’İNDEN SONRA GÖREVİNE GERİ DÖNER”

İmamoğlu kendisine sorulan, Murat Kurum’un TOKİ mağdurlarının kamerasını kapatmak istemesine ilişkin soruya yönelik, “Toplumla yüz yüze gelmek, onlarla hasbihal etmek, her zaman burun buruna sohbet etmek biraz alışkanlık ister. Alışmak için biraz zamanı var. Yani o diyalog biçimi kolay değildir. Bir alışma dönemi yaşayacak, zaten herhalde o kadar yaşayacak. 31’inden sonra görevine geri döner” değerlendirmesini yaptı.

“BİZİ ARAYIN”

AKP’nin İstanbul adayı Murat Kurum’a Beykoz’daki arsasının ‘yıkıldığını’ söyleyen kadına çağrı yapan İmamoğlu’nun şu ifadeleri dikkat çekti:

“Ben ilk gün sordurdum. Böyle bir yer yok. Ben buradan çağrı yapıyorum; hanımefendi lütfen bizi arayın. Ben tatilde değilim, İstanbul’dayım. Kendisini bekliyorum. Bizi arasın, bakalım binası neredeymiş. Beni herkes bulabiliyor, o da muhtemelen tak diye bulabilir. Beni eğer bir gün içinde aramazsa bu işin sağlam bir kurgu olduğuna inanacağım.”

Kaynak: TELE1