İmamoğlu’ndan Akşener’in ‘ateşten gömlek’ açıklamasına ilk yorum

Yayın tarihi: 30 Ağustos 2023 Çarşamba 3:56 pm - Güncelleme: 30 Ağustos 2023 Çarşamba 3:57 pm

İBB Başkanı Ekrem İmamoğlu, Alibeyköy-Eminönü Tramvay Hattı’nın açılışında AKP’lilerin “Bizim başlattığımız projeleri bitiriyorlar” özlerine yanıt verdi. Konuşmasından sonra kendisine İYİ Parti Genel Başkanı Meral Akşener’in Ben İmamoğlu ve Yavaş’ın, Türk Milleti’nin çağrısına yanıt vereceğini sandım. Onlara ateşten gömleği giydirmeyi beceremedim” sözleri hatırlatılan İmamoğlu, “Her şey çok güzel olacak” yanıtını verdi.

İstanbul Büyükşehir Belediye (İBB) Başkanı Ekrem İmamoğlu, Alibeyköy-Eminönü Tramvay Hattı’nın açılışına katıldı. Açılışta konuşan İmamoğlu’nun “Bizim başlattığımız projeleri bitiriyorlar” diyen AKP’lilere verdiği yanıt dikkat çekti.

İmamoğlu şunları söyledi:

“Bu proje; raylı sistem yatırımlarına ve özellikle dünyada eşi benzeri olmayan şehrimize, yine dünyada eşi benzeri olmayan Haliç’e verdiğimiz değerin de bir simgesidir. Bu proje aynı zamanda İstanbul’da nasıl bir dört yıl geçti, nasıl bir anlayış devrimi yaptık, nasıl iş yapma prensipleriyle hareket ettiğimizin de cevaplarıyla dolu. İstanbul’da yönetim anlayışı değişti, yönetim ahlakı değişti. Eminönü-Alibeyköy Tramvay Hattı projesinin nasıl başlayıp nasıl bittiğini az önce bir kısım dinlediniz. Ama ben de biraz bahsedeceğim.

“NE DERLERSE DESİNLER GERÇEĞİ GİZLEYEMEYECEKLER”

Önce şunu söyleyeyim; ‘Bizim başlattığımız projeleri bitiriyorlar’ diye bir söz geliştiriyor geçmiş dönemin belediye yönetimini elinde bulunduran siyasi parti temsilcileri bu dönemin muhalefeti -inşallah bundan sonra da daimi muhalefeti olacak olan arkadaşlar- bu yorumlarıyla dile getiriyorlar. Ne derlerse desinler, gerçeği gizleyemeyecekler. Gerçek şudur; biz onların akıl ve bilim dışı uygulamalarının, yarım yamalak başlattıklarının üstün körü projelendirdiği ve ne yazık ki uyumsuz bir sürecin bitiremediği işleri biz bu imkansızlıklara rağmen, geçtiğimiz 4 yılda yaşanan ve yaşatılan ekonomik krizden pandemiye birçok olumsuzluğa rağmen işi nasıl toparladığımızın izlerini taşıyor bu proje. Aynı zamanda onların sahip olduğu hükümet desteğine, bütçe kaynaklarına sahip olmadığımız halde milletin bütçesini bereketli bir bütçeye dönüştürerek bütün yüklenicilerimizle, ahlaklı ve erdemli çalışma prensibimizle, işimizi beraber milletimize en güzel şekilde nasıl teslim ederiz çalışmasıyla, sürecin nasıl toparlandığını kademe kademe, inanın ders gibi göreceğiniz ve bundan sonra da iş prensibi açısından kamuyla yüklenici arasındaki prensiplerin düzgün bir şekilde takip edildiği bir süreci hep birlikte yaşadık.

“İŞ ÖYLE DEĞİL”

2916 yılında ihalesi yapıldı, 3 yıl geçti. Sözüm ona yüzde ellinin biraz üzerinde işi bitirdiklerini ifade ediyorlar. Ama iş öyle değil. Ne yazık ki yüzeysel temel yani kazık sistemi olmadan yapıldığı için -ki Haliç kıyısının ne kadar zor bir zemin olduğunu herkes bilir- bu sorunları düzeltme adına yaklaşık 1.3 km mesafedeki atılmış temelleri de sökerek buradaki kilometrelerce uzunluğundaki kazıkları Haliç kıyısına çakarak, bu tramvay kocaman bir viyadüğün üzerinden gidiyor. Öyle yüzeye temellerin atıldığı bir yer değil, çok büyük kazık sistemleri üzerine kurulu bir tramvay hattını en dayanıklı ve en güzel şekliyle arkadaşlarım yerleştirdi.

‘Bizim başlattığımız projeler’ diyorlar ama gelin görün ki Cibali’ye kadar gelen bu projenin aslında Eminönü’ne kadar geleceğini bildikleri halde Unkapanı Köprüsü’nün altından geçmesi beklenen 300 metrelik tüneli hiç tasarlanmamış bir halde devraldık. Unkapanı köprüsü dayanıksızdı, yıkılma tehlikesiyle karşı karşıyaydı. Burayı tümden, sıfırdan projelendirerek tasarladık. Unkapanı kavşağını tasarladık. Ciddi ve hızlı bir çalışma yaparak ve bu çalışma bile İstabulluların hayatını zora sokmadan tamamladık.

“TAM BİR TRAJİKOMİK DURUM”

Parası da bitmişti, kaynağı da bitmişti temin ettik. Daha trajik bir durum vardı, yüzde 50’sinin biraz üstüne çıktığı dönemde, az önce söylediğim yanlışların yapıldığı, çökmelerin olduğu, 2019 seçimlerinden hemen önce daha enerjisi olmayan ve aracı da olmayan bir yerde sözüm ona test sürücü yaptılar, benim seçildiğim seçime bir-bir buçuk ay kala. Tam bir trajikomik durumdu. Şov yapmaya gayret ettiler. Daha enteresanını söyleyeyim; bir aracı bitmiş gibi burada rayların üstünde yürütmeye çalışırken o rayların üstünde yürüttükleri tren de henüz bitmemişti. Buradan alıp tekrar fabrikasına gönderdiler.

Bütün bunlara başvuran anlayış yönetim ömrünü bitirmiş anlayıştır. Bir iş insanı, yönetici olarak bir belediye başkanı olarak Allah şahittir söyleyeyim ki; bana bir Allah’ın kulu böyle iş yaptıramaz. Bunu hangi akıl kabul eder? Bakın kimler vardı o açılış töreninde ve o insanlar bu şovla ne beklediler? Ne kadar çaresizlerdi, böyle bir şeye başvurdular?

Mühendislik boyutu, finansal boyutu, idare yönetimi sorumlu bir dönemden bir süreci buraya taşıdık. Hani deveye ‘Boynun neden eğri?’ diye sormuşlar o da ‘Nerem doğru ki?2 demiş ya aslında bunların dönemi tam da böyle bir dönem.

Onların 3 yıla yakın bir zaman diliminde toparlayamadıklarını biz 1 buçuk yılda toparlayarak Cibali-Alibeyköy arasındaki 9 km 12 istasyonlu bölümünü hızlıca vatandaşımızın hizmetine sunduk.

“ONLAR BİZİ KARALAMAYA DEVAM ETSİNLER”

Çalışmalarını anlatan İmamoğlu konuşmasını şu sözlerle sonlandırdı:

Hayatı güzelleştirmeye, kolaylaştırmaya devam edeceğiz. Onlar bizi karalamaya devam etsinler. Her sabah gazete raporları önüme geliyor. Kendi medyalarında Ekrem İmamoğlu aşağıya, Ekrem İmamoğlu yukarıya. Ekrem İmamoğlu’nun kaşını buraya çiziyorlar, dudağını burada çiziyorlar, kulağını arkaya doğru çiziyorlar. Her gün komik yaptıkları fotoğraflarıma gülüyorum. Ya ben Allah’ın yarattığı, çok sevgili anneciğimin, babacığımın bir evladıyım. Bizim 86 milyon insanımızın yüzü, gözü kulağı güzelse benim de o kadar güzel. Ne kadar lekelemeye çalışırsanız çalışın Allah’a bin şükür içimiz dışımız bir.

YENİDEN ADAY OLACAK MI?

Konuşmasının ardından gazetecilerin sorularını yanıtlayan İmamoğlu, “Aday mısınız?” sorusuna, “”Yola çıktığımı ifade edebilirim, adayım demek hadsizlik olur. Çünkü adaylığın koşulları var. Sizi aday gösteren yapılar var, partiniz var. Ben ilçe başkanlığından gelme biriyim. Neyin nasıl ifade edileceğini bilirim. Ben yola çıktığımı ifade edebilirim. Zamanı gelince konuşulur” yanıtını verdi.

AKŞENER’E YANIT

Daha sonra kendisine İYİ Parti Genel Başkanı Meral Akşener’in “Ben İmamoğlu ve Yavaş’ın, Türk Milleti’nin çağrısına yanıt vereceğini sandım. Onlara ateşten gömleği giydirmeyi beceremedim” sözleri hatırlatılan İmamoğlu “Her şey çok güzel olacak” dedi, Akşener ile görüşme yapıp yapmadığı sorusuna “Biz her zaman konuşuyoruz” yanıtını verdi.

İmamoğlu’ndan “30 Ağustos” açıklaması! “Cumhuriyet’e ve Atatürk’e layık bireyler olmayı inşallah başarırız”